Aktuális

Nem baj, ha a karácsony nem tökéletes

Szeretném elmondani nektek, hogy nincs semmi baj azzal, ha nem történik semmi csoda. A karácsony nem a csodákról szól, azt csak kitaláltuk, mert vakok vagyunk, és nem elég a nyilvánvaló. Mert nem elég az, ami van.

Szeretném elmondani nektek, hogy a karácsony nem tökéletes, nem fahéjillatú, és szenteste nem kezd el nagy pelyhekben hullani a hó.

Ilyen csak a reklámokban és a filmeken van. De a hétköznapi életünk nem tündérmese. Ha nem hisszük el, és nem várjuk el, hogy mesebeli, tökéletes tündérmese legyen a valóság, akkor nem lesz semmi baj. Ha nem hisszük el azt, hogy mindenki másnak olyan a karácsonya, mint a tévéreklámokban, és ez csak velünk nem történik meg, mindenki mással igen, akkor nincs semmi baj.

Mert a francokat az a valóság. A francokat.

Szeretném nektek elmondani, hogy nincs azzal semmi baj, ha valaki egyedül van karácsonykor. Az nem büntetés, az nem szégyen, az nem nyomorúságos, az nem sajnálatra méltó, az nem szánni való. Az nem arról szól, hogy magányosak vagyunk, hogy nincs senkink és olyan egyedül vagyunk a világban, mint az ujjam. És főleg nem arról, hogy ez így is marad, míg világ a világ és még két nap. Az egy állapot. Most így van. Elmúlik.

Szeretném nektek elmondani, hogy a karácsony a teljesen hétköznapi, nincs-semmi-jelentősége pillanatokról szól. Ahogy az élet is.

A karácsony jelentéktelen pillanatok egymásutánja. Profán ismétlődésekkel. Szentségelés a fa befaragásakor, bosszankodás a bejgli miatt, hogy idén is elfelejtettük a gubakiflit, “na, ki lesz az első, aki leeszi az ünnepi terítőt”, és a százszor hallott történetek, amiket igazából halálosan ununk, és már rég nem nevetünk rajtuk.

A karácsony rohanás, vásárlás, tülekedés, sorban állás, “fogalmam sincs, hogy apunak mit”, a karácsony kürtős kalács ezerötér’, csálé égősor a tűzfalon villogósra állítva, kézműves hógömbök, tükörponty és éjféli mise.

Az ünnep úgy lesz örömteli, ha azt akarjátok, ami van, és nem azt akarjátok, ami nincs, de azt hiszitek, az jobb, mert különlegesnek hiszitek. Csináljátok azt, amit máskor, és legyen benne örömetek.

Egyetek jókat, finom falatokat, nevessetek nagyokat, kapjatok pizsamát, zoknit és rénszarvasos bögrét. Olvassatok, tévézzetek, beszélgessetek, játsszatok, sétáljatok, egyetek túl sok sütit, és lógjatok a Facebookon. Igyatok forralt bort, egyetek diós bejglit, és legyetek olyanok, mint…. máskor. 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top