Aktuális

Bűnös a menekültrugdosó operatőr

Első fokon elítélte a bíróság L. Petra operatőrt, aki 2015 őszén a menekült válság idején legalább két menekültbe rúgott bele Röszkénél.

L. Petra a Szegedi Járásbíróság nem jogerős, elsőfokú ítélete szerint garázdaság vétségét követte el, amikor Röszke külterületén a rendőrsorfalat áttörő migránsokba rúgott bele. A vádlottat kérésére zárt láncú távközlési hálózaton hallgatták meg. Mivel a rendőrség személyi védelmét rendelte el, így a személyi körülményeiről is zárt tárgyaláson kérdezték.

Bűnös a menekültrugdosó operatőr

L. Petra stábja 2015 szeptemberében a migrációs válságról készített anyagot Röszkén, amikor négyszáz migráns kitört a várakozásukra kijelölt területről. A vádlott közvetlenül a rendőrsorfal mögött állva forgatott, amikor egy migráns nekifutott. A kamerát tartó L. Petra ezután a következő fiatal férfit jobb lábával, talppal lábszáron rúgta, majd ezután egy szintén futó kislányt térdmagasságában, jobb lábfejével rúgott meg.

Ezután egy gyermekével kezében futni próbáló férfit egy rendőr próbált visszatartani. Amikor kiszabadult, a vádlott a férfi haladási iránya felé emelte bal lábát, a bíróság szerint azt azonban nem lehetett megállapítani, hogy hozzá is ért volna.

L. Petra töredékes emlékeire hivatkozott és arra, hogy felháborítónak találta a migránsok viselkedését. Lábával a rendőri intézkedés alól magukat kivonni akaró embereket próbálta távol tartani magától, védekezett, tettével a rendőrök munkáját igyekezett segíteni.

A vádlott kérdésekre válaszolva a tárgyaláson kitért arra is, a történtek és az őt ért fenyegetések miatt kisiklott az élete.

Nánási Illés bíró szerint a vádlott a társadalmi normákkal nyíltan szembehelyezkedő magatartása alkalmas volt arra, hogy a történteket látókban megbotránkozást, felháborodást váltson ki.

A bíró szerint semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá az operatőr védekezését, miszerint jogos védelmi helyzetben volt és az őt érő támadást próbálta elhárítani. A vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentette be, így a döntés nem jogerős.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top