Aktuális

Mínusz 35 fokot is hozhat a tél

A napokban húsz fokot melegedett az idő, ám az elmúlt évek januári tapasztalati azt mutatják, hogy még koránt sincs vége a nagy hidegnek. A klímaváltozás miatti folyamatos melegedés ellenére könnyen lehetnek még -35 fokos telek is Magyarországon – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Lassan, de biztosan melegszik az éghajlat, ez olvasható ki az elmúlt több mint száz év adatai alapján. A melegedés nem jelenti azt, hogy a jövőben nem lehet a mostaninál is keményebb tél Magyarországon – mondta Lakatos Mónika az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa a hirado.hu-nak. A meteorológus szerint nem kizárt, hogy megdől a -35 fokos magyarországi abszolút hidegrekord, amit 1940. február 16-án mértek Miskolc-Görömbölytapolcán. Kihangsúlyozta, hogy az extrém telek valószínűsége viszont egyre kisebb.

Melegedés

A több mint száz évet felölelő adatokból kiderül, hogy a telek átlaghőmérséklete 1981 óta 1,3 Celsius fokot emelkedett, és egyre kevesebb, hideggel kapcsolatos szélsőség fordult elő. 1901-2015 között a fagyos napok éves száma 14 nappal csökkent az országban, kevesebb a zord nap is, közel egy héttel, a téli napok száma pedig mintegy 6 napos csökkenést mutat a múlt század elejétől. A trenddel szembe megy az idei tél, országos átlagban eddig 1,2 fokkal hidegebb az elmúlt tíz év átlagánál, a január 5-től uralkodó extrém hideg miatt 10 fokkal volt hidegebb a sokéves átlagnál. A január 8-án, Tésán mért -28,1 fok is csak az elmúlt 117 év ötödik leghidegebb értéke volt. A rekordév 1947 volt, amikor a január 5-9. közötti időszakban mínusz 14,1 fok volt az átlagos minimum-hőmérséklet, idén csak mínusz 10,14.

Ugyancsak nagyon hideg volt az év első hónapjának első harmada 1901-ben, 1938-ban és 1985-ben – ezek az esztendők előzték még meg a listán 2017-et.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top