Aktuális

1 milliárdnyi áfát csalt el a kecskeméti vállalkozó

Óriási áfacsalást leplezett le a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága. A kecskeméti műtrágya-kereskedő több mint 1,2 milliárd forint adót nem fizetett meg. Ráadásul olyan cégek állították ki a számlákat, amelyek élén a valóságban már elhunyt vezetőt neveztek meg.

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága leplezte le azt a kecskeméti férfit, aki cégei nevében rendszeresen vásárolt műtrágyát főként Lengyelországból és Szlovéniából. A termékek magyarországi értékesítését követően az áfát úgy csökkentette, hogy a műtrágya beszerzését hamis belföldi számlákkal igazolta.

Az adócsaló férfi még azzal sem törődött, hogy utalja a fiktív számlák ellenértékét, vagy a szállítmányokat rögzítse az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerben, de az sem foglalkoztatta, hogy papíron óriási árukészlete halmozódott fel. Az adónyomozók arra is fényt derítettek, hogy a fiktív számlákat kiállító cégek élén elhunyt, illetve nem létező külföldiek szerepeltek a nyilvántartásokban.

A NAV pénzügyi nyomozói a költségvetésnek okozott kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket zároltak, emellett lefoglaltak vetőmagot és több mint kétszáz tonna műtrágyát is.

Az előzetes letartóztatásban lévő férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top