Aktuális

Elhunyt Nakamura Maszaja, a Pac-Man atyja

Kilencvenegy éves korában elhunyt Nakamura Maszaja, a japán videojáték-gyártás úttörője, a világ legsikeresebb pénzbedobós videojátéka, a Pac-Man atyja.

Nakamura Maszaja január 22-én, 91 évesen hunyt el. Szűk családi körben temették el, de terveznek egy nyilvános búcsúztatást is. Halálának körülményeiről a család nem kívánja tájékoztatni a közvéleményt.

Nakamura 1955-ben alapította cégét, amely kezdetben csak két játék falovat működtetett egy áruház tetején. Ebből fejlődött ki a Namco videojátékgyár, amely elterjesztette a játékautomata-termeket és a vidámparkokat. A cég 2005-ben egyesült a Bandai játékgyártó óriással.

PAC-MAN

Nakamura Maszaja a Namco vezetőjeként dobta piacra 1980-ban az Ivatani Toru tervezte Pac-Man videojátékot, amelyet eleinte csak a pénzbedobós játékautomatákon lehetett játszani. A játék egy labirintusban játszódik, amelyben egy kis sárga fejet kell irányítani. A cél az, hogy a pontokat megegye, és elkerülje ellenségeit, a négy szellemet, amelyek el akarják kapni.

Elhunyt Nakamura Maszaja, a Pac-Man atyja

A figurát állítólag egy olyan pizza ihlette, amelyből kivágtak egy szeletet. A videojáték átütő siker lett, igazi klasszikussá vált. Becslések szerint több mint tízmilliárdszor játszották. A Guinness Világrekordok 2005-ben a világ legsikeresebb, pénzbedobós játékautomatában játszott videojátékává nyilvánította.

Nakamura a Namco és a Bandai összeolvadása után főtanácsadóként segítette a konglomerátumot. Kedvenc mondása az volt, hogy cége változatos és teljes körű szórakoztatást nyújt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top