Aktuális

A fél fizetésed rámehet a bérletekre

A legtöbb családnak nehéz megvásárolnia a havi kötelező kiadások mellett még a közlekedéshez elengedhetetlenül szükséges bérleteket is. Annak jártunk utána, hogy mennyibe kerül mindez, ha nem csak a fővárosban közlekedsz. Meghökkentő számok jönnek!

Tudom, tudom, semmi nem olcsó. De a bérletek tényleg sokba kerülnek, bár a kombinált felnőtt bérlet ára tulajdonképpen megéri, mert egész Budapest területén lehet utazni vele, egy hónapon át, minden járművön. Szóval, relatív megtérül  a közel tízezer, hiszen Kőbányától Budáig, Rákoscsabától Kispestig is utazgathatunk vele.

De a kiegészítők ára brutálisan drága. Nézzük pontosan, hogy mi mennyibe kerül!

  • 5 km      5 940 Ft
  • 10 km    9 580 FT
  • 15 km   11 900 Ft
  • 20 km   14 200 Ft
  • 25 km   17 800 Ft
  • 30 km   21 400 Ft

Vegyük a saját példámat: mi Budakeszin lakunk, a közigazgatási határtól mindössze 1,5 megállóra. A saját bérletem így havonta 15 440 forintba kerül. Mondjuk, a férjem is tömegközlekedéssel jár, tehát neki ugyanennyit kell számolnom, akkor kettőnknek már 30 880 forintot kell kifizetnünk, és még a két gyerek bérletét nem adtam hozzá. Ők tanulók, tehát a bérletük ára kiegészítővel 4045 forint havonta, kettejüknek tehát 8090 forintba kerül. A mi családunk ezek szerint havonta 38 970 forintot költ bérletre. Szerintem ez egy brutálisan magas összeg, messze több, mint a fűtésszámlánk.

A fél fizetésed rámehet a bérletekre

Ha valaki Törökbálinton lakik, annak már a 10 kilométeres kiegészítőt kell megvásárolnia, ami szinte ugyanannyi, mint a budapesti bérlet, vagyis egy laza húszas havonta… Hát, még ha valaki Sülysápon lakik! Az egyik kolléganőm mesélte, hogy a havi utazási költsége közel 30 ezer forint volt, mert a vonatbérlete meg a budapesti bérlete ennyibe került, amíg ott lakott, és a cége nem fedezte a közlekedés költségeit. Szerintem, ha nem lennének ilyen pofátlanul magasak a bérletárak, akkor sokkal több ember venné meg rendesen a bérleteket, nem bliccelne, és ez sokkal jobban megérné a BKK-nak is.

Ja, és még egy: nyáron bérletet vásároltam a fiamnak, aki naponta a jár edzésre, és a jegypénztárban a hölgy arra hívta fel a figyelmemet, hogy iskolai szünet alatt nem jár a diák kiegészítő bérletből a 90 százalékos árú, hanem a teljes árú diákbérletet vegyem meg, ami több ezer forint. Mikor megkérdeztem, hogy miért, azt a választ kaptam, mert nincs iskola. Hiába mondtam, hogy a gyerek nyáron is gyerek, sőt iskolás korú gyerek, őt nem érdekelte. Fura lenne, ha a szabadságom alatt például drágábban vehetnék kenyeret, hiszen nem dolgozom éppen…

Ha főállású dolgozó vagy, akkor a cégednek bizonyos esetekben kötelessége megtérítenie a költségeidetSzámos esetben esik távolabb a dolgozók munkahelye a lakóhelyüktől, így ahhoz, hogy a munkavállaló el tudja végezni a munkaköréhez tartozó napi feladatokat, szükséges távolabbról bejárnia munkahelyére és aztán onnan hazautaznia. Az előbb említett esetben is a 2012-ben életbe lépett új Munka törvénykönyve szabályozásai írják elő, hogy bizonyos esetekben a munkáltató köteles a munkába járás költségeit a munkavállalónak megtéríteni. A munkába járás és a hazautazás költségeinek, azaz a jegy vagy bérlet árának minimum a 86 százalékát kell megtérítenie a cégnek. Ezt később a munkáltató leírhatja az adójából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top