Aktuális

Kilövik a kormoránokat a Tisza mentén

Nem szerencsés most kormoránnak lenni a Közép-Tisza mentén, mert kilövési engedélyt adtak ki az amúgy védett madár 300 példányára. Eddig 34-gyel végeztek a vadászok.

Hiába védett madár a kormorán, hivatalos nevén nagy kárókatona Magyarországon, 300 példányra mégis kilövési engedélyt adtak ki a Tiszán, ahol a becslések szerint több tízmilliós, országosan pedig százmilliókra rúgó veszteséget okozhatnak. Egy-egy kormorán akár napi 3-4 kilogramm halat is elfogyaszt, de ennek többszörösén ejthet akár halálos sebeket. Télen csapatokba verődve, akár tíz méter mélyre is lemerülve kutatnak a vermelő helyeken csoportosuló halak után. Ráadásul ürülékük kipusztítja a fészkelő fáikat. 

Vették az adást

A vadászat kezdetén még napi 300-400 madár volt a kiskörei erőműtől lefelé tartó Tisza-szakaszon, ma már napi 35-40-nél többet nem látni. A Tisza folyó Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán levő nyolc éjszakázóhelyből négyet használtak a madarak az elmúlt időszakban, ebből is érezhető, hogy csökkenőben van az állomány egyedszáma. A gyérítési tevékenységet fokozatosan bővítik a Tisza teljes szakaszára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top