Aktuális

A postások kapják a legnagyobb fizetésemelést

A MÁV-nál, a Volánnál és a vízügyben is lesz béremelés, de a posta dolgozói járnak idén a legjobban.

Ezen a héten lezárulhatnak a bértárgyalások az állami vállalatoknál azt követően, hogy a kormány a minap felhatalmazást adott a bérmegállapodás aláírására a MÁV-nál, a Volán-társaságoknál, a vízügyi ágazatban, valamint a postánál  – írja a Magyar Idők.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének vezetője a lapnak elmondta, hogy a MÁV-csoportnál a minimálbérnél és a szakmunkás-bérminimumnál többet keresők fizetése tíz százalékkal emelkedik az idén. További háromszázalékos pluszt kapnak azok a szakemberek, akik magasabb fizetési besorolásba esnek a bérminimumnál, azonban annak emelése miatt az idei évtől már csak a bérminimumot kapják kézhez.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, a postások kapják a legnagyobb béremelést, köszönhetően annak, hogy a Magyar Posta további négymilliárd forintot rakott hozzá önerőből a kormányzati támogatáshoz. Így a következő években összesen 32 százalékos felzárkóztatással számolhatnak a dolgozók. Idén az alacsonyabb keresetűek fizetése 14 százalékkal lesz magasabb, a többieké pedig legalább 10 százalékkal. A bérmegállapodás utolsó évében, 2019-ben pedig legalább hatszázalékos lesz az emelés. Mészáros Melinda kiemelte: a többi állami vállalathoz hasonlóan a postánál is rendkívül súlyos a létszámhiány, s ebben az ágazatban van a legtöbb alacsony keresetű munkavállaló.

A Volánnál és a vízügyi ágazatban a lap értesülése szerint még folynak az egyeztetések a béren kívüli elemekről, azonban az idén 13, jövőre 12, majd 5 százalékos emeléssel számolhatnak átlagosan a dolgozók. Differenciálás az alacsonyabb keresetűek felzárkóztatása miatt ebben a két ágazatban is várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top