Aktuális

Először kap nő szobrot a londoni Parlamentnél

Több neves államférfinak már állítottak szobrot a londoni Parliament Square-en. Most először kap egy nő, a szüfrazsettek mozgalmának alapítója is saját szobrot a téren.

Theresa May brit miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy Millicent Garrett Fawcett, a szüfrazsett mozgalom alapítója és egyik vezetője szobrot kap a londoni Parliament Square-en. A 20. század elején a szüfrazsettek szervezetten küzdöttek a nők jogaiért, így a feministák előfutárainak tekinthetők.

A Parliament Square-en eddig csak államférfiaknak emeltek szobrot, mások mellett Winston Churchill, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela és Abraham Lincoln szobormása is megtalálható a téren. A brit törvénykezés szimbolikus helyszínéről van szó: a Parlament, a Legfelsőbb Bíróság és a Westminster apátság is itt található. 

A jelentős brit női történelmi személyiségek elismeresének jele az is, hogy 2017-ben Jane Austen arcképe váltja majd Charles Darwint a tízfontos bankjegyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top