Aktuális

Ne csodálkozz, ha néhány évnél nem tart tovább a háztartási géped!

A legdrágább háztartási kütyük sem tartanak sokkal tovább, mint a névtelen társaik, a szakemberek szerint azért, mert ugyanazok a kínai alkatrészek vannak bennük. És a gyártók sem évtizedekre terveznek ma már, sokkal inkább a néhány éves túlélés a cél.

Az anyukám a 25 éves mosógépét ajándékozta el néhány éve, mert rettenetesen vágyott egy elöltöltős gépre: azóta is vígan duruzsol a barátnőjénél a remek kis Hajdú gép. Hibátlanul működik, ahogyan az orosz mikrohullámú sütő is, amit anyuék is kaptak anno, és legalább tíz évig használtuk, amikor továbbajándékozták. Nagy volt, és az új konyhájukba csak egy kisebb mikró fért el, anyukám azóta is sóhajtozva emlegeti, hogy abba bizony a legnagyobb levesestálja is belefért…

Ilyen gépeket ma már nem nagyon gyártanak. A maiak jó, ha 10 évet kibírnak, és ezt nem csak a saját tapasztalatomból tudom, hanem a szerelők is ezt mondják. Az előző mosógépemet 2000-ben vettük, mivel hat emberre mostam vele, ezért gyakran naponta két adagot is elindítottam. 2013-ban adta fel, és én akkor naivan azt kérdeztem a szerelőtől, hogy ez normális-e így. Furán nézett rám, szerinte ugrálnom kellett volna örömömbe, hogy eddig bírta. Mikor azt kérdeztem, hogy milyet vegyek, akkor csak legyintett. Szerinte bármilyen megfelel, úgysem bírja 6-8 évnél tovább, mert nem erre tervezték. Az alkatrészek pedig szinte ugyanolyanok belül, és a digitalizálásnak köszönhetően az elektronika robban le először, aminek a javítása majdnem annyiba kerül, mint egy új gép, vagyis nem érdemes szerelni. Ja, kérem, a fogyasztói társadalom, mondta és legyintett.

Vannak, akik esküsznek a legdrágább konyhai gépekre, mert azok jobban bírják, mások szándékosan a legolcsóbbakat választják, mert úgyis hamarosan cserélni kell. Én nem tudok és nem is akarok igazságot tenni, igyekszem az arany középutat választani. Aztán jön a szerelő, és miután kifizetem a horror javítási költséget, utána mindig megfogadom, hogy legközelebb már tényleg a legolcsóbbat veszem meg. A gyártók többsége vélhetően éppen ezért ajánl egyéves garanciát, és az igazán drága gépekre sincs ötéves jótállásnál több. Általában a négyéves vagy annál idősebb gépek kezdenek el meghibásodni, addig az esetek legnagyobb százalékában jól működnek.

Ne csodálkozz, ha néhány évnél nem tart tovább a háztartási géped

Egy átlagos gép hat évig bírja

Tizennégy gyártótól összesen 30 mosógépet tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Azt akarták kideríteni, mennyi ideig működnek meghibásodás nélkül. Vizsgálták a készülékek mosási, öblítési és centrifugálási hatékonyságát, energia- és vízfogyasztását, zajkibocsátását, valamint azt is, hogy átlagos használat mellett 10 év alatt mennyire romlanak el. Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa azt mondta a vg.hu-nak, a vizsgált mosógépeket úgy választották ki, hogy kiderüljön: van-e összefüggés az ár és a minőség között, és körülbelül tízévi használatot szimuláltak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nem talált olyan terméket a mosógépek tesztelése során, amelyik minden szempont alapján átlagon felül teljesített volna” – mondta Andacs Noémi a vg.hu-nak. A harminc készülékből mindössze öt bizonyult az átlagnál tartósabbnak. Nincs könnyű helyzetben a vásárló, hiszen mérlegelnie kell, hogy számára mi a fontosabb: tartós legyen a mosógép, csendes, vagy pedig kevés áramot és vizet fogyasszon az évek során. Miközben 110.000 forint körüli összegért is találunk közepes tisztítási hatékonyságú, átlagos energia- és vízfogyasztású és közepesen tartós mosógépet, 265.000 fölött is van olyan termék, amelyik csak ugyanezt a szintet hozza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top