Aktuális

Ezreket tett munkanélkülivé a madárinfluenza

Elvett egy évet a víziszárnyas-ágazat munkájából a madárinfluenza, ami miatt millió madarat kellett megsemmisíteni. A madarak nélkül a munkavállalók zöme felesleges lett, közel háromezer ember maradt munka nélkül. A cégeket az állam kárpótolja a leölt jószágok után.

Nagyjából októberre áll majd vissza az az állapot, ami a madárinfluenza legutóbbi megjelenése előtt jellemezte a hazai vízszárnyas-ágazatot. A fertőzés miatt 9 vágó-feldolgozó üzemben maradt abba a munka, a leállás közvetve 10 ezer ember munkáját veszélyezteti, háromezren már el is vesztették az állásukat. Sokaknak már február óta nincs munkájuk, tudni olyan feldolgozóról, ahol decemberben egyszer vágtak, azóta semmit.

A kacsa- és a libahúshiány lassan megjelent az üzletekben is, már egyre kevesebb vízi szárnyast találni a polcokon, hiány van  a hús mellett a hízott kacsa- és libamájból is. Ahol van, ott akár 20 százalékkal is drágább lehet, mint eddig.

A feldolgozóüzemek nagyjából májusban kezdhetik el újra a munkát, addigra válnak a most párhetes kiskacsák vágásérett madarakká. A cégek igyekeznek valahogy mégis megtartani a speciális tudással rendelkező dolgozóikat, ezért átszervezésekkel, a munkavállalók kiszervezésével próbálkoznak, mérsékelt sikerrel.

A kormány várhatóan egymilliárd forintos keretet biztosít a madárinfluenza miatt veszteséget elkönyvelő cégek számára – írja a HRportal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top