Aktuális

Már a buszsofőröket is lasszóval fogják az országban

Egyre nagyobb gondban vannak az busztársaságok. Mind a fővárosban, mind vidéken egyre idősebbek a buszsofőrök, ráadásul érezhetően kevesebben választják ezt a szakmát.

Elmondható, szinte az ország valamennyi busztársasága küzd a munkaerőhiánnyal. Nem elég, hogy egyre kevesebb buszsofőr vállal munkát, az átlagéletkor is bőven 40 év fölött jár.

A BKV 2100 főállású buszvezetőt foglalkoztat, az átlagéletkor 46 év, a Debreceni Közlekedési Zrt.-nél már 47 év, míg a Volánbusznál 46,7 év. Jelentős a munkaerő mozgása is, ami BKV-nál és Debrecenben 10 százalék körüli, míg a Volánbusznál egészen elkeserítő a helyzet. A buszvezetők között tavaly 33 százalékos, míg a teljes munkaidős dolgozók körében 30 százalékos volt a fluktuáció.

A Világgazdaság úgy tudja, a közlekedési vállalatoknál különböző juttatásokkal próbálják megtartani a dolgozókat. A DKV-nál évi bruttó 250 ezer forintot meghaladó cafeteria juttatást is adnak a családtagoknak is járó ingyenes utazási lehetőség mellett. A debreceni buszvezetők átlagos havi bruttó bére 2017-ben 230 ezer forint körül lesz.

A Volánbusznál havi bruttó 264 ezer forint a kereset, amit havi bruttó 41 ezer forint cafeteria egészít ki. A társaságnál A Volánbusznál 2016-ban már 65-70 buszvezető hiányzott az állományból, amit egyelőre orvosolni tudtak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top