Aktuális

Megtiltotta az olimpikon férje, hogy a nő versenyezzen

Zahra Nemati nem egyszerűen aranyérmes íjász, hanem a kitartás és az erő szimbóluma. Akit a férje megpróbál abban akadályozni, hogy külföldi versenyeken induljon.

Az iráni Zahra Nemati több szempontból is különleges ember: egyrészt korábban fekete öves taekwondo mesterként versenyzett, azonban 2003-ban egy autóbalesetben megsérült a gerince, és kerekesszékbe kényszerült.

Három évvel később viszont megismerkedett az íjászattal, az új sport pedig annyira megtetszett neki, hogy hat hónappal később már bronzérmet szerzett az iráni nemzeti bajnokságban, ahol ép testű ellenfelekkel is versenyzett.

Zahra Nemati a 2016-os riói olimpián (Fotó: Getty Images)
Zahra Nemati a 2016-os riói olimpián (Fotó: Getty Images)

A 2012-es londoni paralimpiai játékokon egyéni aranyérmet szerzett, és tagja volt a bronzérmet megszerző csapatnak is. Egy évvel később a bangkoki para-íjász-világbajnokságon is első lett, csapatban itt is bronzérmet szerzett.

2015-ben történelmet írt, amikor beválasztották a 2016-os nyári olimpiai és a paralimpiai játékokon induló sportolók közé. Rajta kívül 14 sportoló volt csupán, akik egy évben mindkét nagy sporteseményen képviselhették az országukat, sőt, a riói olimpián ő vihette országa zászlaját a megnyitó részeként megtartott nemzetek parádéján. Bár az ötkarikás játékokon nem szerzett érmet, a riói paralimpián ismét aranyérmes lett egyéniben, csapatban pedig ezüstérmet tudott szerezni.

A londoni aranyéremmel, 2012-ben (Fotó: Getty Images)
A londoni aranyéremmel, 2012-ben (Fotó: Getty Images)

Nemati 2012-ben feleségül ment egy Roham Shahabipour nevű férfihez, azonban házasságuk megromlott, a sportoló ezért nemrég bejelentette, hogy el akar válni. Bár erre lehetősége van, az szigorú iráni törvények értelmében azonban amíg a házasság fennáll, a feleség csak akkor kaphat útlevelet, és akkor utazhat külföldre, ha ehhez a férje vagy az apja hozzájárul.

Shahabipour azonban ehhez nem járult hozzá, konkrétan megtiltotta feleségének, hogy külföldi versenyekre utazzon.

“A riói paralimpiai játékok után Zahra Nemati elköltözött otthonról és beadta a válópert. Az incidens után megtiltottam számára, hogy külföldre utazzon, hogy ne indulhasson semmiféle versenyen” – idézte Nemati férjét az iráni ISNA állami hírügynökség május 8-án kiadott közleményében.

A száműzetésben működő Iráni Nemzeti Ellenálló Tanács (NCRI) nevű demokratikus szervezet weboldalán tiltakozott ez ellen. “Az a tény, hogy egy férfi megtilthatja egy nő számára az utazást, nem családi ügy, hanem emberi jogi kérdés – írja a szervezet a weboldalán. – A médiának nem szabad hallgatnia erről, mivel ez egy diszkriminatív törvény miatt lehetséges, amelyen változtatni kell.”

A közösségi oldalakon a #WeAreAllZahra hashtag használatával tiltakoznak Nemati elnyomása ellen, és sokan követelik a vonatkozó törvény eltörlését, módosítását. Arról egyelőre nincs információ, hogy mi történik majd, ha a sportolónak sikerül elválnia a férjétől, de reméljük hamarosan ismét újra indulhat kedvenc sportága nemzetközi versenyein.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top