Aktuális

Vidéken is rákapcsolt az újlakás-piac

Új időszak indul a második félévben az új lakások piacán. Megkezdődik ugyanis az elmúlt 1-2 évben, a fejlesztések első hullámában elindított beruházások során megépült lakások átadása – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Ráadásul a következő időszakban egyre nagyobb számban jelennek meg majd az új lakások, mivel a lakásépítési kedv jelentősen emelkedett: az első negyedévben országszerte 2879 új lakóépület építésére adtak ki engedélyt, ez 48 százalékos növekedést jelentett éves szinten. Bár a főváros ad otthont a társasház-fejlesztések többségének, vidéken is jelentősen emelkedett a lakásépítési kedv: 2057 lakás építésére adtak engedélyt, ami 59 százalékos bővülésnek felel meg. Ezzel összhangban vannak az ingatlan.com legfrissebb adatai, amelyek szerint az az országos újlakás-kínálatban szerény mértékben 47 százalékra nőtt az eladó vidéki lakások aránya, de Budapest még mindig többségben van a maga 53 százalékos arányával.

Több vidéki újlakás a porondon

Fontos azonban, hogy a vidéki lakásépítések egy része nem társasházfejlesztés, hanem családiház-építést takar. Ezt mutatja, hogy a magánszemélyek által épített lakások aránya a korábbi 49-ről 58 százalékra nőtt. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a vidéki lakásépítési kedv megugrása kiegyensúlyozottabb piacot vetít előre.

Az ingatlan.com elemzése szerint továbbra is jelentősek a különbségek az új lakások árában. Május közepén az ingatlan.com újlakás-keresője, a lakopark.ingatlan.com adatai szerint Budapesten az új lakások és lakóházak átlagos négyzetméterára 657 ezer forint volt. Több vidéki nagyvárosban is nőnek az árak, igaz eltérő mértékben. Kecskeméten például 400 ezerért, Győrben 360 ezerért, Miskolcon 327 ezerért, Debrecenben 302 ezerért, Szolnokon pedig 298 ezerért kínálták az új lakások négyzetméterét – mondta Balogh László. Hozzátette, a fővárosban 14-15 százalékkal nőttek az árak tavaly májushoz képest, Miskolcon több mint 20 százalékkal nőtt az új lakások átlagos négyzetméterára, Debrecenben azonban mindössze 3 százalékos volt a drágulás.

Mire lehet számítani a jövőben?

Bár a lakásépítési engedélyek száma növekszik, Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy nem lesz minden engedélyből ténylegesen lakás, tehát az engedélyeknél valamivel kevesebb lakás jelenik majd meg a piacon.

A szakember szerint azonban fontos az is, hogy az újlakás-átadások száma a következő 1-2 évben várhatóan növekedni fog, de előfordulhatnak csúszások: az építőiparban kialakult munkaerőhiány miatt ugyanis a kivitelezésben lehetnek fennakadások.

Olvass még több cikket lakás témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top