Aktuális

Német lap: megelőzhető lett volna a 71 migráns halála

A Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap szerint a magyar hatóságok megakadályozhatták volna az őrvidéki Pándorfalu mellett megfulladt migránsok halálát.

Valószínűleg meg lehetett volna akadályozni annak a 71 migránsnak a halálát, akik megfulladtak egy hűtőkamionban Ausztriában, 2015 augusztusában, A feltételezést a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap és két német regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja jelentette be, szerdán.

Német lap: megelőzhető lett volna a 71 migráns halála

A tragédiáért felelős bűnszervezet legkevesebb 28 alkalommal csempészett embereket Nyugat-Európába, többek közt hűtőkamionokkal is. A lap szerint a magyar hatóságok 2015. augusztus 13-án megkezdték a bűnözők telefonjainak lehallgatását és a beszélgetések rögzítését. A tényfeltáró munkacsoport által megismert dokumentumok között több száz oldal csak a beszélgetések leiratait tartalmazza, köztük a tragédiával végződött úton folytatott telefonbeszélgetésekét.

Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivője az SZ, az NDR és a WDR munkacsoportjának elmondta: ha a magyar hatóságoknak lett volna esélyük a “rettenetes cselekmény” megakadályozására, akkor meg is tették volna, de a rögzített beszélgetéseket csak a tragédia után tudták lefordítani és kiértékelni. Azt is elmondta, hogy nem figyelt állandóan valaki fülhallgatóval a felvételeket készítő berendezéseknél, mivel az utakat hajnali 3 óra és 5 óra körül bonyolították le.

Az embercsempészek 2015. augusztus 26-án hajnalban a 71 embert bezárták egy belülről nem nyitható hűtőkamionba. A Kecskemétről a magyar-osztrák határra tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek az indulástól számított három órán belül, még magyar területen megfulladt. Dörömbölésüket és kiabálásukat a kamiont vezető férfi ugyan észlelte, de a bűnszervezet vezetőjétől telefonon kapott utasítás miatt nem nyitotta ki a raktér ajtaját, hogy minél hamarabb eljusson Nyugat-Európába. Később a vádlottak a kamiont az ausztriai A4-es autópályán, Pándorfalu közelében hagyták és visszatértek Magyarországra.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 11 afgán, bolgár és libanoni férfi ellen emelt vádat. A kiemelt jelentőségű bűnügy valamennyi vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. Négy vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell. A tárgyalás június 21-én kezdődik a Kecskeméti Törvényszéken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top