Aktuális

Hamarosan akár erről is népszavazhatunk

Megváltoztatta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését, és így hitelesített egy népszavazási kérdést arról, kereshet-e többet egy állami cég vezetője, mint a köztársasági elnök.

Váratlanul érvényesített egy népszavazási kérdést a Kúria, amely azt célozza, hogy az állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági cégeknél dolgozók ne kereshessenek többet az államfőnél. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy májusi határozatában úgy vélte nem egyértelmű a kérdés, ezért elutasította azt.

A kezdeményezés úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”.

Kúria álláspontja szerint tévedett a NVB, amikor határozatában a “foglalkoztatási jogviszony” és a “jövedelem” fogalmak egyértelműsége hiányában tagadta meg a kérdés hitelesítését. A Kúria – a felülvizsgálati kérelemmel egyetértve – megállapította, hogy mindkét fogalmat több jogszabály külön meghatározás vagy más jogszabályi definícióra utalás nélkül használja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top