Aktuális

Megmenekült a fészekből kiesett parlagisas-fióka

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei Cserebökény térségében gyűrűzés közben egy parlagisas-fiókát találtak , amely egy megbillent fészekből eshetett ki. A fiókát visszatették a fészekbe, és reménykedtek, hogy minden rendben lesz.

Közös parlagisasfióka-gyűrűzést tartottak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival Cserebökény térségében. A gyűrűzés közben az egyik fészek alatt egy jól fejlett parlagisas-fiókára bukkantak. 

A fészket egy kimagasló fehérnyár koronájában, kiseső oldalágra építették a szülők, a fészekben két fióka nevelkedett. A korábban biztonságos otthon valamilyen ok miatt megbillent, így eshetett ki az egyik kis parlagi sas

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás: Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A röpképtelen fiókát a szülők a földön nem tudják védelmezni, így könnyen szőrmés ragadozók zsákmányává válhat. A szakemberek ezért a gyűrűzést követően a fiókát visszahelyezték a fészekbe, majd rendszeresen látogatták. Két héttel a baleset után a fiókák még a fészekben voltak, így kijelenthető, hogy biztosan megmenekültek, mivel elérték a röpképes kort. 

Cserebökény térségében 11 fészekben összesen 22 parlagisas-fiókát gyűrűztek meg az MME munkatársai. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top