Aktuális

John McCainnek agresszív agydaganata van

John McCain arizonai republikánus szenátornál agresszív agydaganatot állapítottak meg helyi idő szerint szerdán.

John McCain szenátort a múlt pénteken műtötték meg, vérrögöt távolítottak el a koponyájából. Bár állapotát kielégítőnek mondták, az amerikai televíziókban megszólaltatott orvos szakértők már a hétvégén jelezték: komolyabb baj húzódhat meg a háttérben, tekintettel arra, hogy az arizonai politikust korábban már többször operálták bőrrákkal.

A mostani beavatkozást elvégző klinika orvoscsoportja szerdán este közleményben jelentette be: glioblasztomát, a rosszindulatú agydaganatok egyik agresszív formáját diagnosztizálták, a vérrög is emiatt alakult ki. A daganatot eltávolították. McCain irodája szintén közleményt adott ki, amelyben tudatta, a 80 éves politikus hangulata jó, és Arizonában, a családja körében lábadozva bizakodik, hogy a várható kezelések hatásosak lesznek. Meghan McCain, a szenátor lánya azt nyilatkozta, édesapját “a rákbetegség sokféle módon érintheti, de megadásra soha nem kényszerítheti őt“.

John McCain
John McCain

Együttérző nyilatkozatok és közlemények sora jelent meg szerdán este a hír hallatán. Donald Trump a maga és felesége nevében kívánt mielőbbi gyógyulást. “John McCain szenátor mindig is nagy harcos volt. Gyógyulj meg hamar!” – fogalmazott közleményében az amerikai elnök. Elődje, Barack Obama – aki a 2008-as elnökválasztáson legyőzte a republikánusok elnökjelöltjeként az elnökségért induló McCaint – “amerikai hősnek” nevezte a szenátort, és közleményében azt írta: a legremekebb harcos, akivel találkozott. 

McCain jelenleg a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke. A vietnami háborúban McCain repülőgépét lelőtték, őt 1967 októberétől 1973 márciusáig vietnami fogságban tartották, megkínozták és magánzárkában különítették el. Visszautasította, hogy előbb bocsássák szabadon őt, mint a többi amerikai katonát, sokan ezért tartják őt az amerikai nemzet hősének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top