Aktuális

Rémes állapotok miatt zárt be egy fővárosi pékséget a Nébih

Komoly higiéniai hiányosságok és lejárt élelmiszerek miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti pékség működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a harmadik kerületben. A sütőüzemben szennyezett péksütemények is lehettek.

A Budapest III. kerületében működő sütőüzemben hét, lejárt minőségmegőrzési idejű és három jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer-alapanyag forgalomból való kivonását és felhasználásának megtiltását rendelte el a Nébih. A pékségben a lejárt élelmiszereken felül a higiéniai körülmények sem voltak megfelelőek. Téglákig lekopott vakolattal, töredezett, rosszul takarítható csempepadozattal szembesültek az ellenőrök.

Szennyezettek lehettek a péksütemények

Az eszközök, gépek, berendezések rozsdásak, takarítatlanok voltak, a gépzsírral erősen szennyezett zsemleosztó magát a péksüteményt is szennyezte. A Nébih közleményében az áll, hogy a dagasztó-sütő helyiség pergő mennyezete a készáru minőségét veszélyeztette, a mosdókagylóból nyitott vödörbe folyt a szennyvíz. A pékség üzemeltetői olyan alapvető dolgokról is megfeledkeztek, mint például a tisztálkodás lehetősége: a kézmosók nem voltak felszerelve a higiénikus kézmosáshoz szükséges eszközökkel.

Pókhálós üzem és egerek tanyája

Több helyiségben penész és pókháló fedte a falakat, illetve a padozatot, melynek alapos takarítását az ott tárolt használaton kívüli, fölösleges eszközök miatt nem lehetett megoldani. Az adalékanyag-raktárban, a dagasztó-sütő, valamint a zsemlekészítő süteményes helyiségben rovarokat, illetve rágcsálóürüléket és egereket láttak az ellenőrök.

Tovább növelte a szabályszegések számát, hogy a bemutatott gyártmánylapokat nem aktualizálták az időközben történt élelmiszerkönyvi változásoknak megfelelően, valamint a HACCP-dokumentációhoz tartozó napi ellenőrzési lapokat sem vezették már egy hónapja. A sütőüzemben valamennyi dolgozójának lejárt az egészségügyi kiskönyve.

A súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt a Nébih azonnal hatállyal elrendelte a sütőüzem működésének felfüggesztését. A hatósági eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható. A sütőüzem csak a hiányosságok felszámolása és az újabb hatósági ellenőrzés után folytathatja a tevékenységét.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top