Aktuális

Magyarországon nincs mérgező holland tojás, de inkább együnk hazait

Magyarország nem érintett a holland tojásügyben, augusztus végéig azonban szigorítják az ellenőrzéseket.

A jelenlegi információk alapján nem merült fel, hogy Magyarország érintett lehet a holland tojásügyben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára péntektől augusztus végéig elrendelte a Magyarországra érkezett tojástételek és tojástermékek célellenőrzését. Valamennyi ez év július 1. után az országba beszállított holland és lengyel eredetű tételből mintát vesznek. Emellett szúrópróbaszerűen vizsgálják az egyéb országokból származó termékeket is.

Az Aldi pénteken bejelentette, hogy kivonja a forgalomból az összes tojását Németországban, és az üzletlánc már a hét eleje óta nem vesz tojást a bezárt holland telepekről. A magyarországi Aldi közölte, hogy 124 magyarországi üzletében csak belföldi forrásból származó tojás kapható, beszállítóik pedig nem használnak Fipronilt tartalmazó szereket.

Bár az érintett holland tojások szennyezettsége különböző lehet, akut veszélyt nem jelent az elfogyasztásuk, mert extrém sokat kellene megenni belőlük. Inkább hosszú távon jelent kockázatot, mert az anyag felhalmozódik a szervezetben, és károsítja a májat.

A hatóság javasolja, hogy amíg nem tisztázzák az ügyet, együnk magyar tojást. Magyarországon a forgalomba kerülő étkezési tojás mintegy 35 százaléka származik külföldről. Idén Hollandiából mintegy 6500 tonna tojás érkezett az országba.

A holland élelmiszer-biztonsági hivatal, az NVWA szerdán szólította fel az ország lakosságát arra, hogy a Fipronil mérgező rovarirtószer-szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg tartózkodjanak a tojás fogyasztásától.

A szennyezés gyanújával Hollandiában 180 tojástermelő telepet zártak be, amelyek közül szerdáig 27 helyen szennyezett tojásokat is találtak. A holland telepek mellett németországi és belgiumi tojásüzemekben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtószerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top