Aktuális

Ötezer tonna élelmiszert mentett meg idén az Élelmiszerbank

Élelmiszeripari partnerei segítségével idén eddig mintegy ötezer tonna élelmiszert mentett meg és juttatott el 250 000 rászorulóhoz az Élelmiszerbank.

A világon 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy évente kárba az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO felmérése szerint. Európában az élelmiszer-hulladékok 42 százalékát a háztartások termelik, 39 százalékát a gyárak és csupán 14-et az éttermek. Mivel a világon csaknem egymilliárd ember pedig alultáplált és éhezik, az Élelmiszerbank fő célja, hogy csökkentse az élelmiszer-pazarlást, és az általuk szervezett élelmiszermentéssel visszaszorítsa a nélkülözők számát Magyarországon, ahol az élelmiszer-felesleg éves mennyisége 1,8 millió tonna. 

 A szervezet az élelmiszeripari gyártóktól veszi át nagy mennyiségben a szezonalitás miatt már nem eladható vagy csomagoláshibás termékeket, és egy központi raktárban gyűjti, az áruházak polcairól lekerülő közeli lejáratú ételeket pedig a partnerszervezetek segítségével egyből a nélkülözőkhöz juttatja. Az Élelmiszerbank célja, hogy rövid időn belül minden élelmiszeripari szereplő jótékony célra felajánlja élelmiszer-feleslegét.

A felelős vállalatokon túl azonban a fogyasztók is tehetnek az élelmiszer-pazarlás ellen, például azzal, ha pontosabban megtervezik napi, heti vagy havi szükségleteiket, és annak megfelelően vásárolnak, valamint csak azt veszik meg, amit biztosan elfogyasztanak. Tanácsolják továbbá, hogy azokat az élelmiszereket, amelyeket nem tudnak azonnal felhasználni, fagyasszák le, használják fel a maradékokat is, vagy komposztáljanak.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top