Aktuális

Leszakadt egy hegy teteje Svájcban, nyolcan eltűntek – frissítve

Egy egész falut mosott el a kőből és sárból álló lavina szerda este Svájc déli részén. Száz embert evakuáltak, nyolcat pedig még mindig keresnek.

Földcsuszamlás történt tegnap este Svájc déli részén, a 3393 méter magas Piz Cengalo lábánál. A hegycsúcs közelében meglazult kőzet lavinát indított el a hegyen, ami elmosta a 800 méteren fekvő Bondo nevű települést.

A hirtelen jött sár- és kőlavinában 8 ember eltűnt, őket a tűzoltók egész éjjel keresték, de nem jártak sikerrel.

A Guardian megemlíti, hogy akár súlyosabb tragédia is történhetett volna, ha nincs lavinariasztó berendezés a hegyi faluban. Bondo egy hasonló, 2012-es földcsuszamlás után építette ki a riasztórendszert, amely érzékeli a Piz Cengalo mozgását, értesíti a mentőszolgálatokat és automatikusan lezárja az utakat.

Frissítés:

A kelet-svájci kanton rendőrségének csütörtöki közlése szerint az eltűntek között osztrák, német és svájci állampolgárok vannak. Svájci médiaértesülések szerint négy német és két svájci állampolgárt keresnek, Thomas Schnöll, az osztrák külügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint pedig az eltűntek között van egy osztrák házaspár is. 
A bevetést vezető Andrea Mittner, aki az

utóbbi évtized legnagyobb földcsuszamlásának

nevezte az esetet, elmondta, hogy a nyolc eltűnt nem együtt volt úton, alpinisták és túrázók voltak. Mivel nincs térerő a területen, nem tudnak kapcsolatot létesíteni a külvilággal. 
Mittner tájékoztatása szerint tudomást szereztek egy hatfős csoport eltűnéséről is. Időközben az érintett svájci kanton rendőrségi szóvivője megerősítette, hogy ez a csoport olaszországi területen bukkant fel sértetlenül. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top