Aktuális

Külföldön ennyit lehet keresni

Németországban havi két-három millió forintot is kaphatnak az orvosok, jogászok. Az legrosszabbul keresők azok, akik a vendéglátásban helyezkednek el. Itt dolgoznak a magyarok is általában, mindjárt mutatjuk, hogy mennyiért.

A németországi fizetésekről adott körképet a német Die Welt és a Gehalt.de, a legmagasabb és legalacsonyabb jövedelmeket kiemelve. Legfelül a főorvosok állnak évi majdnem 117 ezer euróval (36,2 millió forint), a fogorvosok évi 78 ezer eurót (23,8 millió forint), a befektetési alapkezelők évi 76 ezer euró (23,1 millió forint) körül keresnek.

A vállalati pénzügyesek és számviteli vezetők után a speciális mérnökök, értékesítési vezetők és jogászok jönnek havi 5-6 ezer eurós , nagyjából 1,5-1,8 millió forintos fizetéssel.  A cikkben az éves jövedelmet osztották el 12-vel, a valóságban a pénz a 13. havi fizetések miatt kicsit másként oszlik meg. A számok nem átlagot, hanem torzításra kevésbé hajlamos mediánt takarnak, tehát a dolgozók fele az adott munkakörben e felett, fele pedig ez alatt az érték alatt keres.A legjobb fizetések eléréséhez szinte minden esetben egyetemi végzettség kell – írja a Die Welt.

Vannak rosszabbul fizetett munkák is

A legrosszabbul fizetett állások például a hotelek, egészségügyi intézmények magasabb képesítést nem igénylő kiszolgáló munkahelyei. Takarítók, pincérek, konyhai kisegítők, betegszállítók, sőt fodrászok alig keresnek többet a minimálbérnél, ez évi 19-22 ezer euró. Ez forintra átszámítva 5,8-6,7 millió forint, havi szinten 480-560 ezer forint, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a német árszínvonal átlagosan a kétszerese a magyarnak.  Egyes ágazatokban, mint a vendéglátásban, nagyot nőtt  a foglalkoztatottak száma, de sok állást külföldiek töltenek be, ami az alacsonyabb bérek egyik magyarázata is lehet.

A tanulás a kulcs

Nemcsak a diákoknak javasolják a tanulást, hanem a már dolgozóknak is ajánlott a továbbképzés. Így idővel jobb állást, nagyobb jövedelmet szerezhetnek. A német autóipar egyébként továbbra is várja az információtechnológiai szakembereket és a számítástechnikusokat.

(A fenti számok egyébként valószínűleg bruttó, vagyis adók előtti értékek, mert a német adórendszerben a nettó fizetés nagyon sok mindentől függ: a családi állapottól, a gyerekek számától, a különböző kedvezményektől és visszatérítésektől.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top