Aktuális

Egy vak nő, akinek négyezer méteres csúcsok sem jelentenek akadályt

Azt mondták neki, az extrém sport nem vak embereknek való, de nem hitte el. Ma már ő segít sorstársainak, hogy meghaladják önmagukat, és valóra váltsák mindazt, amiről álmodni is alig mertek.

Ha létezik olyan, hogy valaki született felfedező, akkor Nancy Stevens biztosan az. Nancy él-hal a sportért, különösen azokért a válfajaiért, melyeket a szabad ég alatt űzhet. Keresztül-kasul bejárta már biciklivel a hazáját, túrázott a Grand Canyonban, megmászott több ezer méter magas hegycsúcsokat is.

Nancy születése óta vak. Sosem látta a gyönyörű panorámát a magas hegyekről, amiket meghódított, és nem láthatta az óceánt sem, miközben kajakkal szelte rajta a hullámokat. De ez nem jelenti azt, hogy ne szerzett volna feledhetetlen élményeket.

“Imádom a kihívásokat, kockázatvállaló típus vagyok” – mondja.

Rajong a természetért, de neki a szabadban töltött idő teljesen más élményeket nyújt, mint a látóknak. Szereti hallani, ahogy a szél táncoltatja a fák ágait és érezni a víz erejét, ahogy az evezőjével belecsap.

“Szeretek új sportokat kipróbálni, és amikor álmodom, újraélem az így szerzett élményeimet.”

És nemcsak kipróbálni szeret új meg új sportokat, hanem szívesen feszegeti a határait is. 1998-ban a naganói téli paralimpián is indult sífutóként, és ő volt az első vak nő, aki feljutott a Grand Teton 4200 magas csúcsára. Szóval ha ő a fejébe vesz valamit, nem kétség, hogy véghez is fogja vinni.

Rettenthetetlenségét manapság nemes cél érdekében kamatoztatja: egy oregoni, fogyatékkal élő embereket segítő szervezet koordinátoraként tevékenykedik, és segít sorstársainak abban, hogy beteljesítsék az álmaikat, újra aktívnak és függetlennek érezhessék magukat.

Jó példa erre Bruce története, aki Nancynek köszönheti azt, hogy visszanyerte az életkedvét – és újra hódolhat a szenvedélyének. Bruce nagyon aktív életet élt, két évvel ezelőtt azonban komoly törést okozott az életében, hogy elveszítette a látását. Eldöntötte, hogy felhagy a sporttal, ám akkor találkozott Nancyvel, akinek sikert lelket öntenie belé. Később Nancy felügyelete alatt megtanult biciklizni is.

“Elképesztő érzés! A hangokra és az illatokra fókuszálok közben” – meséli lelkendezve a férfi.

Tény, hogy a megváltozott körülményekhez nem mindig egyszerű alkalmazkodni, de Nancy nem az a típus, aki feladja .

“Nem tudod a legjobb dolgokat megtapasztalni az életben, ha nem lépsz túl a félelmeiden. És az emberek sokkal többre képesek, mint hiszik. Elérni azokat a célokat, amikről nem is gondoltad, hogy elérhetőek számodra… Na, igen. Ez olyasmi, amit a karosszékben ülve sosem fog az ember megtapasztalni” – mondta az Upworthynek az asszony.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top