Aktuális

Miért térdelnek le az amerikai sportolók és hírességek, mi ez az egész?

Egyre többen csatlakoznak azokhoz a demonstrációkhoz, amelyet még a tavalyi évben az egyik amerikaifoci-csapat sztárjátékosa kezdeményezett, hogy így tiltakozzon a feketék elleni rendőrségi erőszak ellen. Donald Trump amerikai elnök egy múlt heti beszédében trágár kifejezések kíséretében ismét nekiment a tiltakozó focistáknak.

Az egész még 2016-ban, Barack Obama elnöksége alatt kezdődött, amikor a San Francisco 49ers amerikaifoci-csapat sztárjátékosa, Colin Kaepernick letérdelt a himnusz alatt, hogy így tiltakozzon az amerikai rendőrök feketékkel szembeni fellépése ellen. A sportoló konkrétan Terence Crutcher és Keith Lamont Scott miatt protestált, akiket 2016 szeptemberében lőttek le a rendőrök. Crutcher fegyvertelenül állt az autója mellett egy közúti igazoltatás során, amikor egy oklahomai rendőr halálosan megsebesítette.

nfl black lives matter donald trump usa rendőri erőszak tiltakozás amerikai foci

A San Francisco 49ers játékosai (b-j): Eli Harold, Colin Kaepernick és Eric Reid térdeléssel tiltakoznak egy tavalyi NFL-meccs során (Fotó: Getty Images)

Keith Lamont Scottra pedig azután nyitottak tüzet a rendőrök, hogy szerintük a férfi fegyverrel a kezében szállt ki az autójából, amelyet a rendőrök többszöri utasítására sem dobott el. Az esetet két kamera is rögzítette, amelyen az látszik, hogy Scott karjait a teste mellett lógatja, egyik kezét sem emeli fel. A férfi családja szerint a videóról nem derül ki, hogy a férfi valóban fegyvert tartott-e a kezében, a rendőrök ennek az ellenkezőjét állítják.

A két esettől függetlenül korábban is számos hasonló, megkérdőjelezhető eset történt, amikor jellemzően fehér rendőrök feketéket lőttek le, látszólag ok nélkül. A rendőrség fellépése ellen jött létre a Black Lives Matter mozgalom, amely több demonstrációt is tartott a túlzott rendőri agresszió ellen. Kaepernick is az ezzel kapcsolatos elégedetlenségét fejezte ki. Eleinte ülve maradt a meccsek előtt elhangzó amerikai himnusz során, később azonban féltérdre ereszkedve demonstrált, miután elbeszélgetett a korábbi NFL-játékos és katonai veterán Nate Boyerrel. Azért döntött így, mert saját elmondása szerint meg akarta adni az amerikai himnusznak és zászlónak – valamint az amerikai katonáknak – kijáró tiszteletet, azonban tiltakozni is akart a rendőri akciók ellen.

A döntés hatalmas botrányt indított el, Kaepernicket sokan szinte hazaárulónak bélyegezték, amiért nem áll fel a himnusz alatt. A játékost egyébként 2017-ben egyetlen NFL-csapat sem igazolta le, annak ellenére, hogy 2012-ben a SuperBowl előszobájáig vezette a San Francisco 49erst.

Mitől borultak ki a térdeléssel tiltakozó NFL-játékosok?

Azóta is sokat vitáztak Kaepernick demonstrációjáról, aki azt mondta, akár a karrierjét is feladná azért, hogy társadalmi párbeszédet indítson a témával kapcsolatban. A hírek fősodrából azonban kikerült az eset egészen múlt hét péntekig, amikor Donald Trump amerikai elnök egy alabamai kampányrendezvény során újra elő nem vette a témát.

Az elnök hosszasan beszélt az amerikai futball helyzetéről, és többek között sajnálatát fejezte ki, amiért az NFL vezetése úgy döntött, szabálymódosításokat vezet be, amelyek tiltják a túl agresszív ütközéseket a meccsek során. Erre azért volt szükség, mert több korábbi játékos és családjaik is jelezték, hogy gyógyíthatatlan agy- és egyéb egészségi károkat szenvedtek a ligában eltöltött éveik során. Az ezzel kapcsolatos párbeszédnek új lendületet adott, amikor néhány napja kiderült, hogy a New England Patriots korábbi sztárja, a gyilkosságért elítélt, majd a börtönben magát felakasztó Aaron Hernandez krónikus, trauma által kiváltott agyi működészavarban (chronic traumatic encephalopathy) szenvedett, ami a fejét ért ütésektől alakulhatott ki nála.

A híresen tévémániás Trump az NFL csökkenő nézettségi adatai fölött borongott egy sort, majd hozzátette, az NFL vezetése „tönkreteszi a sportot” a focisták egészségének védelmére hivatkozva.
A beszéd során azonban kitért arra is, hogy az NFL-csapatok tulajdonosainak meg kellene válniuk azoktól a játékosoktól, akik csatlakoznának a Kaepernick által elindított tiltakozási hullámhoz. Amikor erről beszélt, olyat mondott, ami amerikai elnöktől egészen példátlan.

„Nem lenne jó látni, hogy az egyik NFL-csapat tulajdonosa észreveszi, hogy valaki tiszteletlen a zászlóval szemben, és azt mondja: a kurva anyját, vigyétek le a pályáról! Kifelé! Ki van rúgva! Ki van rúgva!” – nyomatékosította az amerikai elnök a szavait, amit a közönsége tapssal jutalmazott.

Az eset óriási felháborodást váltott ki, főleg az NFL tagjai között, akik azóta egyre-másra térdelnek le az amerikai himnusz alatt. Még egy olyan sztár, mint az egyébként vállaltan Trump-szavazó Tom Brady is beállt a sorba, igaz, ő nem térdelt le, csupán a karjaikat összekulcsoló játékosok sorába állt oda. De hasonlóan cselekedett több csapat tulajdonosa is: éppen a Tom Brady csapatát, a New England Patriotst birtokló Robert Kraft – aki korábban egymillió dollárral támogatta a 45. elnök beiktatási ünnepségét – kritizálta Trumpot megosztó beszéde miatt.

Trump és támogatói azóta azt a narratívát próbálják erőltetni, hogy a játékosok nem ellene, hanem az USA ellen tiltakoznak azzal, hogy a himnusz során fejezik ki elégedetlenségüket. Eközben a Trump ellen tiltakozók arra hívják fel a figyelmet, hogy hasonló tiltakozásra már többször volt példa az amerikai történelemben. Közülük is kiemelkedik Eric Holder, aki 2009 és 2015 között az Egyesült Államok igazságügyi minisztere volt. Holder Martin Luther King Jr. fotóját posztolta Twitter-csatornáján, a kép mellé pedig azt írta: „Nem példa nélküli, hogy valaki letérdeljen, elnök úr. Azok, akik mertek így tiltakozni, hozzájárultak a pozitív változásokhoz.”

Trump az NBA bajnokcsapatába is beleszállt

Donald Trumpnak múlt héten nemcsak egy sportággal gyűlt meg a baja, ugyanis páros lábbal beleszállt az amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA jelenlegi bajnokcsapatába, a Golden State Warriorsba. Az Egyesült Államokban évtizedes hagyomány, hogy a különféle sportágak bajnokait a mindenkori elnök vendégül látja a Fehér Házban. Azonban amikor a Golden State egyik sztárjátékosát, Stephen Curryt arról kérdezték, elmegy-e Washingtonba, a kosaras határozott nemmel válaszolt (a csapat edzőjével, a játékosként négy bajnoki címet szerző Steve Kerr-rel egyetemben).

LeBron James (b.) és Stephen Curry (j.) egymás ellen harcoltak az NBA-döntőben, most vállt vállnak vetve állnak ki Donald Trump ellen (Fotó: Getty Images)

„Nem akarok menni” – mondta Curry. „Ez nagyon szilárd elhatározás a részemről. De nemcsak arról szólt, hogy nem megyek a Fehér Házba, mert ha csak ennyi lenne, akkor ez egy nagyon rövid beszélgetés volna. Azért nem akarok menni, mert nem akarjuk elfogadni, amit az elnök mondott, vagy nem mondott” – mondta a sportoló arra utalva, hogy Donald Trumpnak többszöri próbálkozásra sem sikerült egyértelműen elítélnie a néhány hete Charlottesville-ben demonstráló neonácikat – az esetnek a nácik ellen tiltakozók oldalán egy halálos áldozata is volt Heather Heyer személyében.

„Ha cselekszünk, és nem megyünk el, ez remélhetőleg változásokat fog előidézni, amikor arról van szó, hogy mit tolerálunk ebben az országban, mi az, ami elfogadható, és mikor hunyunk szemet valami fölött” – fejtette ki Curry, aki hozzátette: „Nem hiszem, hogy annak hatására, hogy nem megyünk el a Fehér Házba, csoda történik, és minden jobb lesz, de ez az én lehetőségem, hogy hangot adjak a véleményemnek.”

Az elutasításra a legendásan hiú elnök egy sértett iskolás stílusában reagált Twitter-oldalán: „A Fehér Ház meglátogatását általában megtiszteltetésnek veszik a bajnokcsapatok. Stephen Curry hezitál, ezért visszavonom a meghívást!”

Az elnök tweetjével nem kisebb nevet bosszantott fel, mint a kosárlabda jelenleg talán legnagyobb tehetségének és sztárjának tartott LeBron Jamest. Éppen azt a LeBron Jamest, akit Steph Curry és csapata nagyon csúnyán megvert az NBA legutóbbi nagydöntőjében. Ez azonban nem akadályozta meg Jamest, hogy igen szókimondó üzenetet küldjön az Egyesült Államok 45. elnökének:

Te csöves, Stephen Curry megmonta, hogy nem megy, ezért nincs is meghívás. A Fehér Házba menni nagy megtiszteltetésnek számított, amíg te meg nem jelentél!

A sztár múlt hét szombaton Uninterrupted nevű oldalán fejtette ki további gondolatait.

„Eljutottunk oda, hogy egy kicsit frusztrált vagyok, mert ez az ember, akit mi juttattunk a hivatalába, most újra megpróbált megosztani minket” – mondta a háromszoros NBA-bajnok. „Nyilvánvaló, hogy mi történt Charlottesville-ben, és mennyire megosztotta ez a társadalmat. A mostani eset még közelebb áll hozzám, mivel a sportot használja fel arra, hogy megosszon minket. Mindannyian tudjuk, hogy a sport hogyan egyesít minket, mennyi szenvedély van benne, mennyire szeretjük, és milyen barátságoknak ad alapot. Az elnök számára ezt a platformot arra használni, hogy még jobban megosszon minket, valami olyasmi, amit nem tudok támogatni, és amit nem is tudok némán szemlélni.”

Ennél is tovább ment LeSean McCoy, a Buffalo Bills NFL-csapat egyik tagja, aki szimplán seggfejnek nevezte az Egyesült Államok 45. elnökét.

LeBron James mellett többek között olyan nevek szólaltak fel Trump ellen, mint Stevie Wonder, aki egy koncertje során ereszkedett térdre, illetve P. Diddy, aki szintén az interneten fejtette ki véleményét az esettel kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top