nlc.hu
Aktuális
Meghalt Jean Rochefort, a Magas szőke férfi felemás cipőben főszereplője

Meghalt Jean Rochefort, a Magas szőke férfi felemás cipőben főszereplője

Október 9-én, 87 éves korában meghalt Jean Rochefort francia színész. Az 1998-as Don Quixotéban ő kapta a főszerepet, de a magyarok közül a legtöbben a Magas szőke férfi felemás cipőben című bohózatból ismerhetik.

Október 9-én, 87 éves korában meghalt Jean Rochefort. A színész már augusztusban kórházba került, és hétfőn hunyt el Párizsban. Rochefort közel hetvenéves pályafutása alatt rengeteg filmben játszott, és az utolsó években is aktív volt, még 2015-ben is vállalt filmszerepet, a Floridában egy Alzheimer-kórban szenvedő, egykori gyári munkást alakított. Ezután a filmje után mondta azt ironikusan, hogy nem akar a horrorfilmekig eljutni, így inkább abbahagyja a filmezést. 

Fotó: Fred TANNEAU / AFP

Rochefort legendás ismertetőjegye a feltűnő bajusza volt, amely valószínűleg a legmegérdemeltebb figyelmet Terry Gilliam 1998-as Don Quixotéjában kapta: ő játszotta Cervantes képzelgő lovagját. 

Nálunk talán a legismertebb filmje az 1972-es Magas szőke férfi felemás cipőben című bohózat volt, Rochefort játszott a Divatdiktátorok (1994), a Rizsporos intrikák (1996) és A férfi a vonatról című filmeken is is. Több mint száz filmet forgatott, és háromszor kapta meg a francia Oscarnak számító César-díjat.

 

Címlapi kép: Fred TANNEAU / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top