Aktuális

Díjat kapott az NLCafé fiatal újságírója

Átadták a Dr. Szegő Tamás-díjakat a MÚOSZ-székházban azoknak a harminc év alatti újságíróknak, akik publikációikban kiálltak elesett, érdekérvényesítésre képtelen embertársaikért. Kollégánk is a díjazottak között van, gratulálunk Nádasi Eszternek!

A jog és az élet útvesztőiben eltévedő embereken segített egykor dr. Szegő Tamás jogász, újságíró és rádiós. Az ő emlékére alapították a díjat, amelyet huszonegyedik alkalommal adtak át fiatal újságíróknak.

A fődíjat Jakab Villő Hanga kapta, az Átlátszó Erdélyben publikált riportjaiért, melyek közül a kuratórium a gyergyói gyújtogatásról szóló anyagot emelte ki.

Neuberger Eszter, az abcug.hu munkatársa egyebek mellett a „Hencidáról indult, Párizsba készül az egyetlen pannonhalmi bencés diák” című interjújával vívta ki az elismerést.

Nádasi Esztert, az NLCafé újságíróját főként a ritka betegséggel élők nehézségeiről szóló, „Harminc évet kellett várni a helyes diagnózisra” című cikkéért díjazta a zsűri – emellett a rákbeteg gyermekek és családjuk sorsáról, valamint az üresen álló bérlakások problémájáról írt.


A zsűri kiemelte, hogy bár Eszter témái könnyen megríkatnák az olvasót, ő – amellett, hogy azonosul alanyaival – igyekszik távolságot tartani tőlük. „Bemutatja a nehéz sorsokat, de az élet felé tereli olvasóit”. Azt sugallja, nem siránkozni kell, hanem cselekedni. Nem elégszik meg a rászorultak sorsának bemutatásával, de eligazítást is ad.

A három díj mellett a kuratórium idén négy oklevelet osztott ki a pályázók között: Juhász Dánielt (Népszava) oknyomozó riportsorozatáért emelték ki mezőnyből – a szerző a Heves megyei azbesztszennyezésnek járt utána.  Kiss Dánielnek a kelet-ukrajnai eseményekről a saját blogján közzétett haditudósításaiért járt az elismerés, Teczár Szilárdnak (Magyar Narancs) pedig igényes könyvkritikáiért, és interjújáért. A Rács FM börtönrádió munkatársai, Lukács Zoltán és Mucsi Attila nevében Hajdú Judit vette át a díjat az Adj Hangot Egyesület képviseletében.

Mindezek mellett idén egy egyedi különdíjat is adományozott a zsűri: a többszörös Szegő-díjas Kovács Bálint „ifjúsági életműdíjat” kapott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top