Aktuális

15 évesen erőszakolta meg a tornásznőt a csapattársa

Az ukrán Tatjana Gucu még szovjet színekben versenyzett, amikor az eset megtörtént. A tornásznő most Facebook-oldalán számolt be a szörnyű esetről, 27 év elteltével.

A most 41 éves kétszeres olimpiai bajnok még kedden írta ki Facebook-oldalára visszaemlékezését. Az eset 1991-ben, Stuttgartban történt, amikor Gucu 15 éves volt. A tornász azt írta, a hatszoros olimpiai bajnok Vitalij Serbo erőszakolta meg, akivel közösen készültek egy szovjet edző irányítása alatt.

Tatjana Gucu Facebook-posztjának szövegét fordításban közöljük:

Tatjana Gucu az 1992-es barcelonai olimpián (Fotó: Tumblr)

Most én is bátor leszek 27 év után.

Tatjana Toropova, rólad azt gondoltam, hogy a barátom és csapattársam vagy, a szovjet válogatottban. Köszönöm, hogy nem voltál elég bátor, hogy kiállj értem, amikor szükségem lett volna rá, hogy kiállj értem és küzdj a nők jogaiért, egy ilyen szörnyű esetben. A nem az nem.

Ott voltál, mindent halllottál és nem léptél közbe, hogy megvédj. ..

Rusztam Saripov, köszönöm, hogy olyan remek társa voltál a barátodnak és nem védtél meg egy 15 éves kislányt, miközben ő megerőszakolt 1991-ben, Stuttgartban.

Vitalij Serbo.

A szörnyeteg, aki saját börtönömbe zárt, aki miatt annyi évig féltem. Tudom, hogy megpróbálod majd megvédeni magadat.

De tudom, hogy az én bizonyítékaim sokkal erősebbek, mint a szavaid.
Erősebb vagyok most, mint valaha. Többé nem törhetsz meg, nem nyomhatsz el.

Ez az én Hamupipőke-történetem.

Túléltelek és támogatok mindenkit aki fél megszólalni. Megpróbálom visszanyerni az önbizalmamat és az erőmet, hogy másokon is segíthessek.”

Vitalij Serbo egyelőre nem regagált Tatjana Gucu vádjaira. A tornásznő egyike azoknak a nőknek, akik a Weinstein-botrányt követően a nyilvánosság előtt számolnak be az őket ért szexuális zaklatásról, nemi erőszakról. A mozgalom a #metoo hashtag mentén is egyre jobban gyarapodik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top