Aktuális

A spanyol kormány átvette az irányítást Katalónia fölött

Demokratikus ellenállásra szólított fel az eddig katalán elnök, miután a spanyol kormány feloszlatta a katalán kormányt, és megkezdődött a katalán kormányzati feladatok átvétele.

A spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét szombaton, miután a szenátustól kapott felhatalmazás alapján Mariano Rajoy miniszterelnök péntek este feloszlatta az autonóm regionális katalán kormányt. Az erről szóló döntést azután hozták meg, hogy Katalónia kikiáltotta a függetlenségét

A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányfő, aki összehívta a spanyol minisztériumok államtitkárait és helyettes államtitkárait, hogy döntsenek a különböző területeket érintő feladatokról, például a katalán rendőrség felügyeletéről.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint várhatóan mintegy 150 magas beosztású katalán kormányzati tisztségviselő menesztését vonja maga után a spanyol kormány intézkedéssorozata.

Madridban szombaton kora délután tüntetést tartottak, hogy kifejezzék a spanyol nemzet egységét és a katalán függetlenségi nyilatkozat elutasítását. 

Eközben „demokratikus ellenállásra” szólított fel a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásával szemben Carles Puigdemont eddigi katalán elnök, akinek menesztését péntek este jelentette be a spanyol miniszterelnök a spanyol szenátustól kapott felhatalmazás alapján.

Mint Puigdemont mondta, a Katalóniában bejelentett spanyol kormányzati döntések ellentétesek az állampolgárok szavazóurnáknál kinyilvánított akaratával. Szerinte a katalán kormány az ígéretét teljesítette azzal, hogy a helyi parlament pénteken megszavazta a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top