Aktuális

Időrendben és névvel kérték a szexpartnerek nevét a szcientológiai felvételin

Alapos vizsgálatot tartott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a magyar Szcientológia Egyháznál, több tízezer dokumentumot foglaltak le, és súlyos jogsértéseket tártak fel.

Még tavaly kezdett átfogó vizsgálatba a NAIH a magyarországi szcientológia egyháznál és központi szervezeténél, ahol a gyanú szerint súlyos adatvédelmi visszaéléseket követtek el. Azt még nem tudja megbecsülni a hatóság, hogy hány olyan személy bizalmas adatai kerülhettek a szcientológusokhoz, akiknek semmi közük az egyesülethez.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke az igazságügyi bizottság hétfői ülésén elmondta: 2200-2300 olyan dosszié van, amelyben „az igazán súlyos visszaélések” találhatók. A szervezetbe belépő új tagoknak nyilatkozniuk kellett rokonaikról, ismerőseikről, főleg akkor, ha azok a kormány hírszerző vagy éppen katonai szervezetében dolgoztak. Magukról is a kelleténél több információt kellett megosztaniuk, például fel kellett sorolniuk minden szexuális partnerüket időrendben, teljes névvel, foglalkozással – írja a Magyar Nemzet.

Az adatvédelmi hatóság elnöke leszögezte, hogy az egyházak adatkezelése sem jelent kivételt, és ahogy az állam, ők sem szólhatnak bele hitbeli vagy lelkiismereti meggyőződések igazságtartalmába.

Mint ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a NAIH hivatalból kezdte vizsgálni a szcientológia egyház és központi szervezete adatkezelését, miután több több panaszbeadványt is kapott, amelyek alapján valószínűsíthető volt a jogellenes adatkezelés.

Ezzel összefüggésben 40 millió forintos bírságot szabott ki a hatóság a szervezetre, míg múlt héten többnapos házkutatást tartott a központi szervezet irodáiban a Nemzeti Nyomozó Iroda és a NAV.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top