Aktuális

Ő volt a New York-i gázoló, aki 8 embert megölt

A Külügyminisztérium szerint nincs magyar érintettje a New York-i gázolásnak. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli. A gázolásos merényletben 8 ember meghalt, 11 megsérült.

Legalább 8 ember meghalt és tucatnyi megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, ahol gyalogosokat és kerékpárosokat elgázolt el, majd egy iskolabusszal ütközött, melyben két ember megsérült. A Manhattan délnyugati részén történt gázolásos támadást követően a férfi kiszállt összeroncsolódott kisteherautójából, és egy festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával kezdett hadonászni azt kiabálva, hogy Allah akbar. A 29 éves fiatalembert a rendőrök meglőtték, majd őrizetbe vették. 

 

Nincs magyar áldozat

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak jelenleg nincs információja arról, hogy lenne magyar érintettje a New Yorkban kedden történt gázolásos támadásnak. A New York-i főkonzulátus azonnal kapcsolatba lépett a helyi rendőrséggel és a kórházakkal. Az ügyeleti telefonra segélykérő hívás nem érkezett.

5 argentin állampolgár van a halálos áldozatok között – közölte Argentína New York-i konzulátusa. A belga hatóságok jelentése szerint egy belga nő életét vesztette, három belga állampolgár pedig megsérült a 2001. szeptember 11-i merénylet emlékhelye mellett elkövetett gázolásos merényletben.

New York-i gázolás: magányos merénylő lehet

A 29 éves elkövető Üzbegisztánból származik és 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba. A New Jersey államban lévő Petersonban él, a helyi mecset rendszeres látogatója volt. A mecset 2006 óta, a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében már a rendőrség célkeresztjébe került, ám 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették.

Az üzbég elkövető, Sayfullo Saipov azt állította, az Iszlám Állam nevében cselekedet, de New York kormányzója szerint a férfi egyedül követte el tettét, nincs bizonyíték arra, hogy egy szélesebb körű összeesküvés vagy terv lett volna. A férfi Ohióban korábban teherautósofőrként dolgozott, de később az Uber sofőre lett – írja a 444. A vállalat közleménye szerint Saipov átment minden biztonsági ellenőrzésen, 6 hónapig dolgozott Uber-sofőrként, több mint 1400 útja volt.

Trump: „Elég volt”

Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba, miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!

– szögezte le Twitter-bejegyzésben szerdán Donald Trump. Az amerikai elnök bejegyzésében azt írta: elég volt! A politikus egyébként még a részletes tájékoztatás előtt, azonnal reagált a támadásra, szintén Twitter-bejegyzésben:

Úgy tűnik, még egy beteg és elmeháborodott ember követett el támadást. A rendvédelmi szervek figyelemmel kísérik a történteket.

Trump elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top