Aktuális

Szexuális zaklatás miatt nyomoznak Lars von Trier cégénél

Nyomozást indított a dán rendőrség Lars von Trier produkciós cégénél az alkalmazottakat ért szexuális zaklatás miatt, bár a rendezőt még személyesen nem gyanúsították meg. A Zentropia kilenc korábbi munkatársa tett bejelentést.

Rendszeres munkahelyi szexuális zaklatásról vallott a rendőrségnek a legnagyobb dán filmgyártó vállalat, a Zentropia korábbi kilenc munkatársnője. A cég alapítója és társtulajdonosa a híres dán rendező, Lars von Trier, aki név szerint nem szerepel a vádlottak között.

Szerepel viszont Peter Aalbæk Jensen, aki Von Trierrel együtt alapította a Zentropát 1992-ben, és aki egészen 2016-ig betöltötte a stúdióvezetői posztot.

Jensen vállalati kultúrájának része volt a nők megalázása, a cégnél direkt ilyen körülményeket teremtett. Teljesen természetes volt számára, ahogy más nőket fogdos, miközben többen látják – állította egybehangzóan a cég 9 volt munkatársnője.

A stúdióvezető gyakran fektette végig térdén a fiatal gyakornoklányokat, és elfenekelte őket, de jellemző volt az is, hogy a kezét a lányok mellén pihentette.

A karácsonyi céges partikon különdíj járt a leggyorsabban vetkőző gyakornoklányoknak, vagy díjat érdemelt a legdúsabb fanszőrzet is. Volt, hogy mellbimbószorítót tettetett fel fiatal női gyakornokainak, akiknek azt is el kellett játszaniuk, hogy éppen a főnök sertéseit vakcinázzák.

Volt, aki élőben is találkozott Jensen malacaival, ugyanis a főnök eszelős büntetés talált ki az alkalmazottainak: vagy „börtönbe” állította őket, vagy elküldte dolgozni őket saját farmjára.

Mindenki, aki az Zentropiánál dolgozott, ki volt téve, vagy tanúja volt a szexuális zaklatásnak, ami a vállalati kultúra része volt

 – mondta Meta Louise Foldager Sørensen a stúdió korábbi producere.

Jensent szembesítették a vádakkal, aki konkrétan nem emlékszik az említett esetekre, de szerinte azok valószínűleg megtörténtek. 

Nem vagyok érdekelt a hatalom efféle gyakorlásában sem a megalázásban. De szeretem feszegetni a határokat. Rengetegszer túl messzire mentem. Elismerem. De a kérdés itt az, imádott vezér vagy-e. És én az vagyok

– mondta Jensen.

Jensen 2016-os távozása után az új vezetés mindent megtett azért, hogy az esetleges szexuális zaklatások „kikerüljenek” a vállalati kultúrából. Anders Kjærhauge jelenlegi igazgató szerint a cég már köszönő viszonyban sincs azzal a céggel, amit a Politiken cikkében felfestett.

Lars von Trier neve ebben az ügyben nem került elő, ám korábban már magyarázkodnia kelelett, amikor Björk azzal vádolta, a Táncos a sötétben forgatása idején a rendező tapogatta és bántalmazta.

Az eset kapcsán akkor Jensen is megszólalt, mint a film executive producere, azt állítva, hogy ő és a rendező inkább áldozatok, mintsem elkövetők lettek volna.

The Guardian

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top