Aktuális

Még mindig nem divat itthon a távmunka

Nemcsak a fizetésemeléssel, hanem a foglalkoztatás rugalmasabb formáival, például távmunkával vagy részmunkaidős állásokkal is lehetne munkaerőt csábítani a vállalatokhoz. A home office lehetőségét azonban Magyarországon még elég kevés munkaadó ajánlja fel.

A magyar gazdaság szinte minden szektorában óriási mértékű munkaerőhiány tapasztalható, de a cégek csak lassan alkalmazkodnak a dolgozókért folyó egyre nagyobb versenyhez – derül ki a legnagyobb állásportálok Magyar Nemzetnek megküldött válaszaiból.

Az állásportálok szerint a munkába csábító tényező lehetne a távmunka felajánlása, de Magyarországon tradicionálisan alacsony az ilyen formában dolgozók száma. Pedig Szigeti Nikoletta, a Profession Services üzletágvezetője szerint a nemzetközi tendencia egyre inkább a rugalmas munkavégzés irányába mutat, főként a projektjellegű megbízások esetén. Az informatika, a marketing területén a leggyakoribbak a távmunkában végezhető feladatok, hiszen azok sikerességét egyáltalán nem befolyásolja a munkavégzés helye. Kristók Balázs, a Jobinfo.hu operatív igazgatója szerint a munkavállalók körében egyre kiemeltebb elvárásként szerepel a „juttatások” között, hogy a munka részben vagy egészben távmunkában is végezhető legyen. Ezzel szemben Magyarországon a számok nem mutatnak változást a távmunkában végezhető pozíciókkal kapcsolatban.

Nyilván a távmunka adta előnyöket nem lehet minden szektorban kihasználni, ez elsősorban a fehér galléros munkát végzőknek jelenthet lehetőséget. A kereskedelemben viszont fontos az alkalmazottak mobilizálása, itt úgy lehetne rugalmasabbá tenni a foglalkoztatást, ha több lenne a részmunkaidős állás. Ám ebben a tekintetben sem áll az élen Magyarország. A lap az Eurostat adatait veszi figyelembe, amelyek szerint a közép-európai országokban, közöttük Magyarországon is a részmunkaidőben dolgozók aránya 4,8–5,8 százalék között mozog, miközben Hollandiában a nők kétharmada ebben a foglalkoztatási formában dolgozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top