Aktuális

Mérgező bútorok kerülhettek az IKEA-ba

Magas koncentrációban kerülhetett matracokba és kárpitozott bútorokba diklórbenzol egy német vegyipari óriás hibájából. A rákkeltő anyaggal mérgezett bútorokból az IKEA egyes áruházaiba is juthatott, de a magyarországi IKEA szerint a magyar piac nem érintett a diklórbenzol-mérgezésben.

A BASF német vegyipari óriás matracok gyártásához használt alapanyagot, poliuretán habot is gyárt, amelyet világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállít – így az európai társaságoknak, és az IKEA-nak is.

Idén augusztus 25. és szeptember 29. között azonban egy technológiai hiba csúszott a poliuretán hab gyártásába, ennek következtében a habban alaposan megnövekedhetett egy bizonyos komponens, a diklórbenzol jelenléte. Ez az anyag egyebek mellett a légfrissítő termékek összetevőjeként használatos, erős rákkeltő, de légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja.

A Portfolio.hu azt írja, hogy a diklórbenzollal mérgezett hab alapanyagát, a toluilén-diizocianátot (TDI) 40 százalékban matracok, 40 százalékban kárpitozott bútorok gyártásához, a fennmaradó részben pedig olyan egyéb termékek előállításához használják, mint például egyes autóalkatrészek.

Az IKEA-nak is kijutott a diklórbenzolból

Mielőtt a BASF október elején észlelte volna a hibát, a mérgező alapanyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott Németországban, amelyben igyekezett hangsúlyozni, hogy a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre. Kiderült, hogy a termékből Lengyelországba is jutott, a mérgező anyagból gyártott matracok pedig bizonyos bútor- és lakásfelszerelési áruházak, így az IKEA kínálatában is felbukkantak, több országban is. 

A lengyel média szerint az IKEA a botrányt követően több matractípust is eltávolított ottani üzleteiből, valamint további hat országban (Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Dániában és Svédországban) azonnali hatállyal leállította több modell gyártását, a már megvett matracokat pedig visszahívták, a vételárat visszafizetve.

Tájékoztatásuk szerint az IKEA „mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát; ezzel együtt a vállalat szerint a megnövekedett diklórbenzolszintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem fenyegeti semmilyen veszély.

Megszólalt a magyarországi IKEA: időben kiszűrték a mérgező bútorokat

Bár a társaság magyarországi kommunikációs ügynökségén keresztül kapott válaszából a Portfolio.hu azt szűrte le, hogy az ügy a magyar piacot is érinti, a vizsgálatok során kiderült, hogy a magyar vásárlóknak nincs mitől tartaniuk. A sajtóban megjelent hírek kapcsán a magyarországi IKEA közleményt adott ki. Eszerint az érintett termékekből – melyek a MOREGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek – , nem kerültek a magyarországi áruházakba, azokat a logisztikai folyamat korábbi pontján már kiszűrték. “Az IKEA számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat”- fogalmaznak.

Hozzáteszik, hogy bárki, aki a közelmúltban, illetve ezt követően a fent felsorolt termékek bármelyikéből vásárolt nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az IKEA ezen termékeit nem hívja vissza itthon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top