Aktuális

Kiderült, mi okozott robbanást az eltűnt tengeralattjárón

Feltehetően magas hidrogénkoncentráció okozta a november közepén eltűnt San Juan argentin tengeralattjárón bekövetkezett robbanást, amiről először a múlt héten került nyilvánosságra információ. Biztosan nem érte torpedótalálat a hajót.

Enrique Balbi, az argentin haditengerészet szóvivője vasárnap közölte, hogy számításba véve azt, hogy egy robbanásról kaptak hírt, és tudják, hogy a hajó fedélzetén nem voltak torpedók, azt a következtetést lehet levonni, hogy a robbanást magas hidrogénkoncentráció váltotta ki. 

Balbi azt is hangsúlyozta, hogy az áramellátás rendszerében tapasztalt probléma, amelyről a tengeralattjáró személyzete utolsó kapcsolatfelvételekor beszámolt, azzal volt összefüggésben, hogy víz került az akkumulátorokra, és nem az akkumulátorokból eredő hiba okozta. Ezzel arra utalt, hogy a La Nación című argentin napilapnak tévesek lehetnek azon információi, miszerint az évekkel ezelőtt átfogó felújításon átesett tengeralattjáró akkumulátorainak beszerzése körül szabálytalanságok, visszaélések történtek.

Oscar Aguad védelmi miniszter arról beszélt, hogy az argentin hatóságoknak nincs olyan információjuk, amely szerint a tengeralattjárót torpedótalálat érhette. „Ezt a feltételezést valójában ki kell zárnunk” – mondta, és hangsúlyozta, hogy folytatják a 11 napja megkezdett kutatást a fedélzetén 44 tengerésszel eltűnt San Juan tengeralattjáró után.

Már két hete, hogy elindult, de soha nem érkezett meg

Az argentin merülőhajó november 13-án indult el az ország egyik legdélebbi pontjáról, Ushuaiából saját támaszpontja, a fővárostól 400 kilométerre délre fekvő Mar del Plata felé, fedélzetén 44 emberrel. Utoljára két nappal később a San Jorge-öböl térségéből, az argentin partoktól 432 kilométerre jelentkezett be, onnantól kezdve azonban semmit nem lehet tudni róla. Csütörtökön viszont nyilvánosságra került, hogy szokatlan zajt, „hidroakusztikus anomáliát” rögzítettek három órával a tengeralattjáró utolsó bejelentkezése után abból a térségből, ahol eltűnt. Később a haditengerészet azt nyilatkozta, hogy a rögzített anomália robbanás hangja lehetett.

(via Index.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top