Aktuális

Januártól nem lesz akadálya, hogy az üveget is szelektíven gyűjtsük

A jövő év első napjától a nagyobb üzletek kötelesek lesznek visszavenni az üvegeket. A gyűjtőkonténerről az áruházaknak kell gondoskodniuk.

Bár a papírt és a műanyagot ma már sok magyarországi településen könnyen lehet szelektíven gyűjteni, hiszen sok társasháznak vannak erre alkalmas kukái, üvegeknek kihelyezett konténerekből még mindig kevés van. Ha az egyébként környezettudatosan gondolkodó fogyasztó szelektálná is az üveghulladékát, sokszor nem tudja megtenni, mert nincs a környékén konténer, a boltban pedig nem minden üveget váltanak vissza.

Ezen az állapoton fog változtatni a jövő év első napjától érvényes hulladéktörvény-módosítás, amelynek legfontosabb előírása, hogy a 300 négyzetméteresnél nagyobb üzleteknek kötelező lesz az üveg (a tervezet szóhasználatával: üveghulladék) visszavétele.

A konténert elsősorban az üzlethez tartozó saját rendelkezésű, üzleten kívüli területen kell elhelyezni. Ha ez nem lehetséges, akkor a bolt melletti közterületen, és ha ez városképi okból nem járható út, akkor marad az üzleten belüli gyűjtés.

A Napi.hu a végrehajtási rendelettervezetre hivatkozva azt írja, hogy az első esetben a konténert a bejárathoz közel úgy kell elhelyezni, hogy az alkalmas legyen a gyalogosan és a gépjárművel történő megközelítésre, valamint az elszállítás lehetőleg gépi rakodással történjen. Az üzlet kötelessége a konténer tisztán tartása és karbantartása is. Ha a konténer az üzlet nyitvatartási idején kívül is megközelíthető, akkor a bedobónyílás a nyitvatartási időn kívüli időszakra lezárható. 

A konténerben az üveg szennyeződéstől és idegen tárgytól mentesen, kupak, dugó és lapka fedő nélkül, továbbá szín szerint elkülönített átvétel esetén a jelzésnek megfelelően helyezhető el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top