Aktuális

Óvodások térdelnek az aszfalton – tényleg mindenkinek elment az esze?

A hírből nem derül ki, hogy kinek a fejéből pattant ki ez a remek gondolat, de annyi biztos, hogy voltak körülötte még emberek, akik szólhattak volna, hogy ezt ne. Mondjuk a polgármester is mondhatta volna…

Történt mindez Csepregen, Vas megyében, ahol a felújított új utcát kellett méltóképpen megünnepelni, mert igazán nagy nap volt ez a település életében. Még a polgármester is megjelent, hogy emelje az ünnep fényét, és mivel történetesen közeledett Luca napja, ezért a helyi pedagógusok úgy gondolták, hogy Luca-napi műsorral szórakoztatják az egybegyűlt nagyérdeműt.

A polgármester szerint harminc éve várt minden csepregi arra, hogy végre megújulhasson a város csomópontja. A települést vezető  Vlasich Krisztián neve egyébként onnan lehet ismerős, hogy ő az, akit fideszes polgármesterként felfüggesztettek, mert nem számolt el a város pénzével, később pedig újraindult függetlenként.

forrás: Vlasich Krisztián Fb oldala

Luca napjához számos népszokás kapcsolódik, ezek közül éppen a kotyolást találták leginkább alkalomhoz illőnek. Mit is jelent a kotyolás? Luca napjának hajnalán a gyerekek (esetenként kísértetnek öltözve) körbejárták a házakat, és lopott fán vagy szalmán térdepelve mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígértek kisebb ajándékokért cserébe, illetve átkokat, ha nem kapnak ajándékot. Ezt a régi szokást elevenítették fel Csepregen, ahol az ovisok térdeltek az aszfalton, a polgármester beszédet mondott, mindenki kapott forró teát, és úgy általában minden rendben volt.

Valószínűleg nem vagyok egyedül a véleményemmel, hogy egyetlen gyereket sem kell télen, a hidegben letérdepeltetni a földre. Még a polgármester és a népszokás kedvéért sem. Sőt, az újonnan átadott utca sem ér annyit, hogy megfázzanak a gyerekek. Annyi klassz Luca-napi népszokás van, el sem tudom képzelni, hogy miért éppen ezt választották ki az óvó nénik. Persze, azt nem tudni, hogy kinek a fejéből pattant ki ez a remek gondolat, mindenesetre az időjárásra is gondolni kellett volna.

Egyébként a térdeplésnek egészen más üzenete van, egyrészt a büntetés, vagyis a kukoricán térdeplés jut eszembe, másrészt pedig leborulni valamilyen nagyság előtt, térdre ereszkedni. Értem én, hogy nagy dolog történt a város életében, de talán nem kellett volna térdre ereszkednie senkinek sem. Mindenesetre, ha az én gyerekemmel csináltatták volna ezt, tuti, hogy szóltam volna. Mondjuk így is felháborít az eset, és úgy tűnik, hogy a polgármester nem érzi a jelenet fonákságát, mert büszkén posztolja a térdeplős képet. Pedig a kommentelők sem kímélik, és szerintük is nagyon rossz üzenete van a képnek…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top