Aktuális

Svédországban mostantól nem lesz elég a „talán” és az „azt hittem”

Törvénymódosításra készülnek a svédek, hogy levegyék a bizonyítás terhét a nemi erőszak áldozatainak válláról: az új jogszabály egyértelmű beleegyezést ír elő a szexuális érintkezéshez.

Csütörtökön hagyhatja jóvá a svéd parlament az új törvényt, amely a szexuális zaklatás áldozatait védené jobban. A hatályos svéd jogszabályok szerint csak akkor lehet valakit bíróság elé állítani, ha bizonyíték van arra, hogy fenyegetést vagy erőszakot alkalmazott. A törvényjavaslat szerint az erőszak bebizonyítható, ha a vádló nem nyilvánította ki kifejezett szóbeli beleegyezését, vagy nem adta egyértelmű jelét annak, hogy beleegyezik a szexuális aktusba.

Stefan Lofven kormányfő szerint a „történelmi reform” célja – amelyre az általa vezetett koalíció 2014-ben történt kormányra kerülése óta készül – az, hogy levegyék az áldozat válláról a terhet, hogy neki kelljen bizonyítania: nemi erőszak vagy zaklatás áldozata volt. Az áldozatokhoz szólva kijelentette:

A társadalom az önök oldalán áll.

Isabella Lovin miniszterelnök-helyettes közölte: a szexuális zaklatást elszenvedett nők #metoo kampánya rávilágított, hogy új törvényre van szükség

A törvénytervezet további kezdeményezéseket is tartalmaz, így megtiltja, hogy svédek prostituáltak szolgáltatását vegyék igénybe külföldön, és megnöveli a törvénysértőkre kiszabott büntetéseket. Szex vásárlása Svédországban már most is illegális tevékenységnek minősül.

Ha a törvénymódosítást elfogadják, július elsején lép életbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top