Aktuális

Jelzálog került a sugárterápiás gépekre a miskolci kórházban

Egyelőre zavartalan az ellátás a kórházban, de a lépés a betegbiztonságot is veszélyeztetheti.

Jelzálog került a daganatos betegek kezelésére használt sugárterápiás gépekre a miskolci megyei kórházban – tudta meg a Népszava.

A lap szerint a Raiffeisen Bank a kihelyezett sárga cédulákon arra figyelmeztet, hogy a gépeket karbantartani, javíttatni, megbontani, eladni csak a bank előzetes írásos engedélyével lehet. A kórházi vezetők között van olyan, aki szerint ez a helyzet a betegbiztonságot is veszélyezteti. Eddig ugyanis ha egy gép elromlott, elég volt, ha a gép üzemeltetője, a Medcenter felhívta a szakszervizt, mostantól azonban ehhez a bank tisztviselőjének írásos engedélye is kell majd.

A helyzet előzménye, hogy a kórház leváltott főigazgatója szeptember óta nem fizetett a sugárterápiát üzemeltető Medcenter Kft-nek. A cég 2006-ban 15 évre szóló megállapodást kötött a kórházzal, amelyben két új lineáris gyorsító és egy CT telepítését, üzemeltetését, karbantartását vállalták. A kórház élére tavaly kinevezett Tiba Sándor egy gazdasági átvilágítás után leállította a Medcenter számláinak kifizetését, mivel szerinte a kórház számára kedvezőtlen volt a megállapodás.

A korábban a Medcenter által foglalkoztatott embereket ekkor átvette a kórház, a gépek azonban egy kivételével a Medcenter tulajdonában maradtak. Február elején a kórházfenntartó menesztette a főigazgatót, ezzel azonban a Medcenter még nem jutott követeléséhez. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Medcenter jogászai a hosszas egyeztetések után sem jutottak eredményre. Ez vezetett végül a sárga cédulák kihelyezéséhez a gépek megvásárlását finanszírozó bank részéről.

Az intézményben dolgozók állítása szerint az ellátás egyelőre zavartalan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top