Aktuális

Különleges, fehér őzbak él Somogy erdeiben

Az elmúlt hetekben már többen is megpillantották Somogy megye rejtélyes vadját, a fehér őzbakot.

Egy hófehér szőrű őzbak járja Somogy megye déli vidékét, a különleges állatot már a helyi vadászok és erdőjárók is látták Barcs környékén. Az észlelők egyike, Herke Szandra már többször is megpillantotta a fehér őzbakot. „Nagyon különleges látvány a barna őzek között egy hófehér, sajnos még nem sikerült megörökítenem” – mondta Herke Szandra a Sonline-nak.

Fülöp Bálint természetfotós viszont sikerrel kapott lencsevégre egy fehér őzbakot.

A fehér szőrű állat valószínűleg nem albínó, hanem pigmenthiány, úgynevezett flavizmus léphetett fel nála. „Ilyenkor az állatok szeme színe barna, albínó egyedeknél viszont a köröm, az orr előtti szőrtelen rész rózsaszín, a szem pedig piros” – ezt már Sugár László vadbiológus mondta a lapnak. Hozzátette: szinte minden esztendőben beszámolnak a vadászlapokban egy-egy fehér színű egyedről, de hazánkban nem túl gyakori.

A pigmenthiányos állatok nem élveznek védettséget, a vadászok kilőhetik azokat, kérdés persze, hogy akarják-e. A népi babona szerint az a vadász, aki egy fehér őzet vagy szarvast lő ki, egy éven belül meghal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top