Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Durva bírság jár az utcai zaklatásért Franciaországban

Kilencveneurós helyszíni bírságot vezetnek be Franciaországban az illetlen gesztusok, füttyögés és obszcén megjegyzések büntetésére – jelentette be kedden Benjamin Griveaux kormányszóvivő.

„Emlékeztetek mindenkit, hogy Île-de-France-ban (a Párizs környéki régió) a tömegközlekedésen utazó nők 90 százaléka érzi úgy, hogy fizikai vagy lelki erőszak, illetve zaklatás áldozata, ennek pedig véget kell vetni” – hangsúlyozta Benjamin Griveaux a BFMTV televízióban.

A Weinstein-ügy nyomán megszólaló egykori áldozatok tanúvallomásai nyomán készülő minapi parlamenti jelentés 90-től 750 euróig terjedő pénzbírság bevezetését javasolja „minden, a nyilvánosság előtt zajló szexista vagy szexuális jellegű kijelentés, magaviselet vagy nyomásgyakorlás” büntetésére.

A jelentés szerint a „szexista vétség” elkövetését a helyszínen az augusztusban a közbiztonság növelésére létrehozott új rendőrségi szerv rendőrei állapítják majd meg. Griveaux kedden elismerte, hogy tudatában van annak, milyen nehéz megállapítani a tettenérést szóbeli inzultálás esetén. „Ez azonban még mindig jobb, mint a semmi” – tette hozzá.

Hasonló büntetések elve ugyan nem működött más országokban, így Belgiumban és Portugáliában, Griveaux azonban úgy vélte, hogy „az elvetélt kísérletekből is tanulni lehet”.

Címlap

top