Aktuális

Saját párttársa fenyegeti Donald Trumpot

Az egyik republikánus szenátor arra figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy súlyos következményei lehetnek, ha kirúgná a 2016-os választásokat potenciálisan befolyásoló orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyészt.

Jeff Flake republikánus szenátor Twitter-csatornáján intette óva Donald Trumpot attól, hogy eltávolítsa Robert Muellert a pozíciójából.

Könyörgünk az elnöknek, hogy ne mentse fel a különleges ügyész – írta az arizonai szenátor Twitteren. – Ne okozzon alkotmányos válságot! Az amerikai kongresszus nem tudná útját állni egy ilyen felmentésnek, ha pedig ez megtörténne, a közjogi felelősségre vonás (impeachment) maradna az egyetlen alkotmányos megoldás. Ezt senki sem akarja. Elnök úr, kérem, ne tegye meg ezt a lépést” – fogalmazott az elnököt gyakran kritizáló Flake.

Donald Trump eddig többször is kritizálta az ellene vizsgálódó ügyészt és munkatársait, de csak múlt hétvégén írta le először Robert Mueller nevét. A Fehér Ház ennek ellenére tagadta, hogy az amerikai elnök Mueller menesztését fontolgatná.

Donald Trump körömszakadtáig ragaszkodik hozzá, hogy nem működött együtt az oroszokkal (Fotó: Getty Images)

A szenátus többségi frakciójának vezetője, a szintén republikánus Mitch McConnell kedden védelmébe vette a különleges ügyészt, mondván, hagyni kellene, hogy Mueller lezárja a nyomozását.
Jeff Flake eközben a Washington Postnak adott interjújában ahhoz hasonlította Mueller esetleges felmentését, mint amikor Richard Nixon elnök menesztette a Watergate-botrányt vizsgáló különleges ügyészt, Archibald Coxot.

„Nixon ugyan lemondott, mielőtt jött volna az impeachment, de akkor is ez volt a megoldás, és most is ez lenne” – mondta Flake az interjúban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top