Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Elhunyt Magyari Béla kiképzett űrhajós

Farkas Bertalan tartalékának képzeték ki a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban. 68 éves volt.

Hosszú betegség után, 68 évesen elhunyt Magyari Béla, akit Farkas Bertalan tartalékaként képeztek ki űrhajósnak – erősítette meg Magyari családja a Privátbankár.hunak.

Magyari 1949-ben született Kiskunfélegyházán. 1972-től volt a magyar légierő repülőtisztje, 1977-től első osztályú vadászrepülő. Amikor a Szovjetunió által vezetett Interkozmosz együttműködés lehetővé tette, hogy a tagországok egy-egy képviselője is eljuthasson a világűrbe, Magyari egyike volt a négy magyar pilótajelöltnek. Végül ő és Farkas Bertalan folytathatták a kiképzést a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban. Itt Farkas és Magyari is kiváló eredménnyel végezte el a kiképzést, ám az oroszok végül Farkast választották ki az űrrepülésre, Magyarit pedig Vlagyimir Dzsanyibekovval az esetleges helyettesítésre.

Farkas Bertalan 1980. május 26-án jutott el a világűrbe Valerij Kubaszovval a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Magyari ezalatt az irányítóközpontban dolgozott. 1980-ban – Farkassal együtt – megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést. Életét az űrkutatásnak szentelte, Farkas után ő képviselte a Honvédelmi Minisztériumot a Magyar Űrkutatási Tanácsban.

Vlagyimir Dzsanyibekov (balra) és Magyari Béla (jobbra). Fotó: Soós Lajos, MTI

Címlap

top