Aktuális

Az USA a vízummentesség megszüntetésével fenyegeti Magyarországot

Mint kiderült, közel 700 külföldi jutott csalással magyar útlevélhez a magyar határőrizeti rendszer biztonsági hiányossága miatt.

A vízummentesség megszüntetésével fenyegeti Magyarországot az Egyesült Államok kormánya, mert közel 700 külföldi jutott csalással magyar útlevélhez – derült ki a Direkt36 és a Washington Post közös kutatásából.

Az ügy tavaly kezdődött, amikor az amerikai belbiztonsági minisztérium felfigyelt egy férfira, akit útlevélcsalás miatt szerepelt az Interpol adatbázisában, és Magyarországról akart az USA-ba utazni. Rövidesen kiderült, hogy a férfi csalással jutott magyar papírokhoz, és miután az amerikaiak konzultáltak a magyar hatóságokkal, rájöttek, hogy egyáltalán nem egyedi esetről van szó.

Ahogyan fentebb írtuk, közel 700 külföldi jutott csalással magyar útlevélhez, közülük pedig 65-en be is jutottak az Egyesült Államokba, 30-an pedig még mindig ott tartózkodnak, hiába próbálták megtalálni és kitoloncolni őket.

Ez az amerikaiak szerint azért történhetett meg, mert van egy komoly biztonsági hiányosság a magyar határőrizeti rendszerben, így hát tavaly októberben ideiglenesre változtatták országunk státuszát a vízummentességi programban. Idén áprilisban aztán az USA belbiztonsági emberei Budapestre utaztak, és közölték a magyar kormánnyal, hogy ha nem oldják meg a problémát, ki fognak zárni minket a vízummentességi programból.

Magyarország 2008 óta része az amerikai vízummentességi programnak, ami azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok érvényes útlevéllel teljesen szabadon, egy online regisztráció után utazhatnak az Államokba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top