Aktuális

Bírság jár a védett tőrösdarázs megöléséért

Tetemes bírság járhat akár egyetlen egy tőrösdarázs elpusztításáért is. A nagyméretű rovarok nem agresszívek, a legtöbben a lódarázzsal keverik össze, ezért is figyelmeztetnek rájuk a természetvédők.

Akár tömegével is feltűnhetnek egy-egy korhadó fa vagy a komposztáló környékén az emberre veszélytelen tőrösdarazsak, amelyek lárvákra vadásznak, hogy beléjük petézhessenek. A tőrösdarazsak mindegyik példánya védett, eszmei érteke 50 ezer forint.

A tőrösdarazsakra figyelmezteti a lakosságot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), kiemelve, hogy ezek az akár 4 centiméteresre is megnövő hártyás szárnyúak az emberre teljesen veszélytelenek, nem agresszívek, viszont védettek. Eszmei értékük 50 ezer forint, így nagyon vigyázni kell rájuk, elpusztításuk éppen ezért törvénytelen is.

A tudatlanság és a hozzá nem értés sajnos évről évre számos ilyen állat pusztulását okozza, amikor a felesleges pánikkeltés hatására a munkájukat nem kellő szakmai felkészültséggel végző rovarirtók tömegesen mérgezik le a tőrösdarazsakat.

Az MME tájékoztatása szerint a tőrösdarazsak megjelenésére ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát.

Elképesztő érzékeléssel derítik fel a talajban, fában megbúvó lárvákat, hogy a faanyagon keresztül, vagy magukat a talajba ásva a nagy termetű lárvát megszúrják és speciális mérgükkel megbénítsák, majd belepetézzenek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény rovarok elleni, vegyszermentes, biológiai alapú védelmének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top