Aktuális

Így csalnak a vásárlók az önkiszolgáló pénztáraknál

A britek ötöde rendszeresen csal, amivel havonta több mint ötezer forintnak megfelelő összeget spórol.

Bár nem Kelet-Európában terjednek a leggyorsabban az önkiszolgáló pénztárak, a megoldás már Magyarországon is megszokottá vált. Az automatizálás segíthet a munkaerőhiány enyhítésében, de a boltok nem biztos, hogy jól járnak.

A kutatások szerint ugyanis a lopás gyakorisága ugrásszerűen megnő, ha géppel találják szembe magukat a vevők. Ilyenkor ugyanis kevésbé együttérzőek, mint amikor a hús-vér kasszás megkárosításáról van szó – írja a G7.

Egy brit felmérés szerint a vevők ötöde rendszeres csal az önkiszolgáló pénztáraknál, amivel havi 5500 forint körüli összeget spórol. Ez becslések szerint évi 580 milliárd forintnyi veszteséget okoz az angol kiskereskedelemnek.

A leggyakoribb trükk, hogy nem a megfelelő mennyiséget vagy árufajtát számláztatják a géppel. Például 6 kifli helyett csak 4-et ütnek be, vagy csak úgy tesznek, mintha leolvasnák az árut.

Ezért tűnik úgy az eladási adatok alapján, hogy Ausztráliában jóval több répa fogy, mint amennyi a boltokban volt. A répa ugyanis sok zöldségnél-gyümölcsnél olcsóbb, ezért ezt ütik be a vevők.

Ráadásul az önkiszolgáló kasszák fogadtatása is vegyes: a fiatalok kedvelik, de az idősek bonyolultnak tartják. A sorban állási idő sem mindig csökken, csak nem több kasszánál, elosztva várakoznak a vevők, hanem egyetlen, hosszú sorban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top