Aktuális

Meglepő járművek közlekednek holnap a ráckevei HÉV vonalán

Dízelmotorvonatokat tesztelnek június 1-jén a ráckevei HÉV-vonalon, de egyelőre nincs tervben, hogy ilyen járműveket használjanak az utasok szállítására.

Péntek reggel meglepődhetnek a HÉV-re várakozó utasok, ugyanis a H6-os, ráckevei vonalon a megszokott zöld szerelvény helyett piros színű, dízelüzemű motorvonat fog elhaladni. Azonban az utasok erre a járatra nem szállhatnak fel, mert próbajáratként közlekedik a MÁV-HÉV és a MÁV-START együttműködésének részeként. 

A hatóságok által is engedélyezett próbamenetre induló, két egységből álló Desiro motorvonat a Budapest–Kunszentmiklós–Tass vasútvonalról a Soroksári út állomásnál halad át a HÉV-pályára. A próbamenet során vizsgálják a jármű, a vasúti pálya és környezetének kapcsolatát, kölcsönhatását. A csúcsidőn kívüli próbamenet nem befolyásolja sem a vasúti, sem a HÉV-járatok menetrendjét.

Egyelőre nincs tervben, hogy a – főként a lajosmizsei, az észak-balatoni és (a villamosítás előtt) az esztergomi vonalon megszokott – dízelmotorvonatok rendszeresen utasokat szállítsanak a HÉV-vonalakon. A teszteléssel az a cél, hogy a tapasztalatok révén gyorsan élesíthető technológiai terveket, megoldásokat dolgozzanak ki olyan rendkívüli helyzetekre, amikor esetleg motorvonatokkal kell pótolni a HÉV-eket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top