Aktuális

Felmentettek egy nőt, aki 18 éve önvédelemből megölte a férjét

Egyelőre nem jogerősen.

A Szegedi Törvényszék felmentett az emberölés vádja alól egy szegvári nőt, aki tizennyolc évvel ezelőtt önvédelemből megölte a férjét. A bíróság megállapította, hogy a nő jogos védelmi helyzetben volt, amikor férje 2000 novemberében rátámadt egy szántóföldön.

A vád alól felmentett nő még 15 éves korában ment hozzá férjéhez. Kapcsolatuk akkor romlott meg, amikor a férfi vagyon elleni bűncselekmények miatt 1999-ben börtönbe került. A féltékenység és az anyagi jellegű ellentétek miatt tettlegességig is fajuló veszekedések alakultak ki közöttük, a nő ezért benyújtotta a válókeresetet.

Az asszony 2000. november 17-én az esti órákban Szentes külterületén bérmunkában szántott, amikor éjfél előtt megjelent az ittas férfi. A férj a féltékenysége miatt kérdőre vonta a nőt, majd hajánál fogva kirántotta a traktorból, és többször meg is ütötte.

A nőnek sikerült visszaülnie a járműbe, majd az újra rátámadó férfit egy pajszervassal nagy erővel fejbe vágta, amitől a férfi összeesett. A nő ekkor megállapította, hogy a férfi meghalt, de ennek ellenére több alkalommal újra megütötte őt a szerszámmal. Ezután a holttestet elásta a szántóföldön, a pajszervasat pedig a Tiszába dobta.

Az asszony a rendőrségen bejelentette férje eltűnését, és azt sugallta nekik, hogy Németországba utazhatott munkavállalási célból. A férfit hét évvel később, a nő kezdeményezésére holttá nyilvánították. A rendőrség az iratokat újraértékelve, az elévülési idő előtt egy hónappal indított nyomozást. Ekkor már gyanúsítottként hallgatták ki a szegvári nőt. A vádlott azt követően tett beismerő vallomást, hogy a poligráfos vizsgálaton kiderült, tudomása van a férjével történtekről.

A holttestet – bár talajradarral, kutyákkal, katonák, régészek bevonásával is keresték – nem találták meg, az asszony pedig a bíróságon minden korábbi vallomását visszavonta; ezt azzal indokolta, hogy az őt kihallgató rendőrök nyomására ismerte be a bűncselekményt. A nő a törvényszék előtt tagadta bűnösségét.

Az ügyész a tényállás téves megállapítása miatt a vádlott bűnösségének kimondása érdekében fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top