Aktuális

Egy egyszerű közlekedési szabálysértésért is előállíthatnak a rendőrök

Új gyakorlat léphetett életbe a rendőrségnél – több eset is ezt támasztja alá.

A Civishír.hu két olyan esetről is beszámolt, amikor közlekedési szabálysértések miatt a rendőrség előállította a sofőröket Hajdú-Bihar megyében. Az egyik esetben egy záróvonalas előzés, a másikban gyorshajtás miatt intették le a sofőrt, majd az ilyenkor szokásos szabálysértési feljelentés helyett bevitték őket a rendőrségre. Egyikük a többórás intézkedés miatt lekéste a temetést, ahová éppen tartott.

A portál több rendőrségi forrásnál is rákérdezett a két ügyre, és kiderült, hogy a tavasz vége óta valóban előállítanak járművezetőket olyan kihágásokért, amilyenekért korábban nem vitték volna be őket. Egy névtelenül nyilatkozó rendőr „neccesnek” nevezte az új gyakorlatot, mondván, hogy a jogszabályok ugyan lehetővé teszik ezt, az emberek azonban nincsenek rá felkészülve, hiszen nem kommunikálták a változást.

A megyei rendőr-főkapitányság közleményben válaszolt a portál megkeresésére. Elmondásuk szerint nincs szó új gyakorlatól, 1994 óta érvényes a jogszabály, amely lehetőséget ad azon sofőrök előállítására, „akikkel szemben a szabálysértési eljárás azonnal lefolytatható”. Mint kiderült, ilyenkor az sem releváns, hogy az adott sofőr elismeri-e a jogsértést. Arról, milyen esetekben számíthatnak előállításra az állampolgárok, a rendőrség nem adott felvilágosítást.

A Civishír úgy tudja, azért nőtt az ilyen esetek száma az elmúlt hónapokban, mert a rendőrségen belső és külső nyomás van az ügyek gyorsabb befejezésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top