Aktuális

Elhunyt Gillian Lynne, a Macskák koreográfusa

Ő volt Az operaház fantomja musicalváltozatának koreográfusa is.

Elhunyt 92 éves korában Gillian Lynne, a Macskák című musical koreográfusa – adta hírül hétfőn a BBC. A brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace-kórházban – közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész. 

Gillian Lynne balett-táncosként kezdte pályafutását, de legnagyobb sikereit világszerte Andrew Lloyd Webber Macskák és Az operaház fantomja című musicaljeinek koreografálásával aratta. A művész több mint hatvan előadást rendezett és koreografált a londoni West Enden és a New York-i Broadwayn.

Isten veled, drága Gillie, a brit musical három nemzedéke oly sokkal tartozik neked

– búcsúzott tőle Twitter-üzenetben Lloyd Webber. 

Júniusban még részt vett azon a névadó ceremónián, amelyen munkássága előtt tisztelegve a New London Színházat, a Macskák című musical első otthonát átnevezték Gillian Lynne Színházra. Az ünnepség házigazdája Lloyd Webber és Cameron Mackintosh producer volt. 

Fotó: Kristy Sparow/Getty Images

Lynne Bromley-ban, London délkeleti részén született, 16 évesen szólótáncosként már klasszikus darabokban lépett fel Sadler Wells balett-társulatával. Később musicalekben táncolt, és az ötvenes évektől már a televízióba is hívták. Koreográfusként a Northern Balettnél és a Bolsoj társulatában is dolgozott.

A Macskákat Lynne koreográfiájával 1981-től 9 ezer előadáson láthatta a londoni közönség. 1986-ban Az operaház fantomját is az ő koreográfiájával mutatták be. Mindkét darab világsiker lett, pályafutása csúcsára ért velük.

További munkái között szerepelt Lloyd Webber Aspects of Love című musicalje, a Chitty Chitty Bang Bang színpadi változata; Barbra Streisand Yentl című zenés filmjéhez is ő készített koreográfiát.

Kétszer kapta meg a Laurence Olivier-díjat, és a montreaux-i Arany Rózsa-díjat is elnyerte a Muppet Show tévés koreográfiájáért. A Brit Film- és Televízióművészeti Akadémia (Bafta) az A Simple Man című zenés filmért tüntette ki díjával. 2014-ben életműve megkoronázásaként II. Erzsébet királynőtől a dame címet is megkapta.

Elaine Page, a Macskák eredeti produkciójának főszereplője „drága barátként és tanítóként” méltatta a közösségi médiában.

Lynne korábban azzal magyarázta hosszú életét a BBC-nek, hogy imádja a hivatását. Elárulta, hogy nem volt zenei tehetsége, a zongorázást korán abbahagyta, mert a zongoratanára felpofozta, ha rosszul játszott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top